Ga naar Content

Hoop voor Zandvoortse camping: onderzoek naar komst omstreden chalets

Eindelijk weer eens een succesje voor de recreanten van Camping Sandevoerde in hun strijd voor behoud van hun vaste plek op de traditionele familiecamping: er komt een onafhankelijk onderzoek dat antwoord moet geven op de vraag of de nieuwe eigenaar bungalows mag bouwen op 'hun' terrein in de Zandvoortse duinen. 

Marco Haages: strijdbaar in het Zandvoortse Raadhuis. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Ze zijn weer in groten getale naar de raadszaal gekomen woensdagavond om in de Raadscommissie Ruimte en Economie hun zegje te doen over het onrecht dat ze in hun ogen wordt aangedaan. Neem Marco Haages (56), die zo lang hij het zich kan heugen de zomermaanden op de camping doorbrengt. Dat hij die moet verlaten omdat de nieuwe eigenaar, Kennemer Park BV, er 250 bungalows wil neerzetten, gaat er bij hem niet in. ''Mijn jeugd, eigenlijk mijn hele leven, ligt op die plek. Ik laat me niet wegjagen'', zegt de Amsterdammer, die onder meer met zijn vrouw en broer naar het Raadhuis is gekomen.

Ze zijn strijdbaar en met veel. Daardoor moeten de meeste van hen de vergadering via een beeldscherm in een andere zaal volgen. Haages is één van hen. Hij heeft niet al te hoge verwachtingen van de bijeenkomst, Hij heeft al veel van dit soort vergaderingen over de toekomst van de camping meegemaakt. Meestal was de uitkomst negatief. Maar dit keer gaat het anders.

'Kampeermiddel'

Hoewel wethouder Martijn Hendriks (Jong Zandvoort) tot gisteravond niet de indruk heeft gewekt de bouwplannen van de nieuwe eigenaar te willen tegenhouden, gebeurt er eindelijk iets positiefs voor de kampeerders. Hendriks antwoordt namelijk 'ja' op de vraag van de Raadscommissie Ruimte en Economie of hij juridisch wil laten toetsen of de chalets die de vastgoedontwikkelaar er wil neerzetten een 'kampeermiddel' zijn of niet.

Zo ja, dan zou het volgens het bestemmingsplan mogen; zo niet, dan heeft Kennemer Park een vergunning nodig voor de ontwikkeling van het luxe vakantiedorp met 250 vakantiewoningen (chalets). Gezien onder andere de strenge milieueisen die tegenwoordig aan woningbouw worden gesteld, is het nog maar de vraag of het vastgoedbedrijf die toestemming krijgt. 

Ongelijke strijd

''Best goed nieuws'', noemt Haages het onderzoek dat de gemeente Zandvoort gaat doen. Misschien leidt het ertoe dat ze alsnog op de camping mogen blijven. ''Iets waar we gewoon recht op hebben'', zegt hij. ''Die strijd zullen we blíjven voeren, al is het wel een ongelijke strijd. Die lui (Kennemer Park) zijn machtig, want ze hebben het geld. Een proces meer of minder maakt ze niet uit. Daar kunnen wij niet tegenop. Wat denk je dat wij al niet hebben uitgegeven aan advocaten?'' 

Op verzoek van de raadscommissie zegt wethouder Hendriks toe haast te zullen maken met het onderzoek. Wanneer er een uitslag kan worden verwacht, is nog niet bekend. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]