Ga naar Content

Dit betekent het nieuwe regeerakkoord voor Noord-Holland

De PVV, VVD, NSC en BBB hebben op hoofdlijnen een regeerakkoord bereikt. In het 26 pagina's tellende document staat in hoofdlijnen beschreven hoe de toekomst van Nederland er wat betreft de partijen uit ziet. Veel plannen moeten nog verder worden uitgewerkt, maar NH-verslaggever Maarten Edelenbosch licht alvast kort toe wat het akkoord voor Noord-Holland betekent. 

Foto: Markus Mainka - stock.adobe.com

De vier rechtse partijen hebben vannacht een coalitieakkoord bereikt en gepresenteerd aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Martin Bosma (PVV). De belangrijkste speerpunten in het voorlopige akkoord lijken migratie, bestaanszekerheid en zorg. Er moet ook fors bezuinigd gaan worden voor een bedrag van 14,7 miljard euro. 

Schiphol 

Wat direct opvalt zijn de plannen voor Schiphol, tevens een heet hangijzer in de provincie. De luchthaven staat al lange tijd op gespannen voet met omwonenden die klagen over geluidsoverlast. In maart oordeelde een rechter dat het vliegveld meer moet doen om de hinder aan te pakken. 

Toch lijkt er, kijkend naar het coalitieakkoord, daar de deur toch weer wat open te worden gezet, aldus Edelenbosch. Schiphol wordt in het nieuwe akkoord specifiek genoemd. Het betekent volgens hem niet dat er gelijk meer vluchten zijn morgen, maar dat de krimp een halt toe wordt geroepen is toch opvallend te noemen. "Dat zou dan op de lange termijn moeten kunnen door stillere en ook schonere vliegtuigen."

Tata Steel 

Wat viel er verder op voor Noord-Holland? Tata Steel, een ander heet hangijzer in de provincie, wordt in het regeerakkoord niet specifiek genoemd. Wel ziet Edelenbosch in het akkoord de Nederlandse industrie belangrijk wordt gevonden en fabrieken behouden blijven. Maar ook dat bedrijven die schoon zijn en een toegevoegde waarde hebben een grote waarde hebben. "Wat voor gevolgen dat precies dat hebben voor het staalbedrijf moet in een later stadium blijken", aldus Edelenbosch. 

De toekomst van het staalbedrijf verdeelt Wijk aan Zee al jaren. Uit een recent advies aan de overheid komt naar voren dat het bedrijf de gezondheid van omwonenden op één moet zetten. De prijs van de verduurzaming zie je onder andere terug in het massaontslag van afgelopen november. 

Lees verder onder de foto.

Foto: NH Media

Migratie

Tijdens de verkiezingen in november was migratie een belangrijk thema. Twee derde van de Noord-Hollanders vond vlak voor de verkiezingen dat een nieuwe regering minder asielzoekers moest opvangen. Daartegenover vond 19 procent van de stemmers juist dat er meer asielzoekers bij moeten komen. 

De eerste groep lijkt zin zin te krijgen, kijkend naar het akkoord dat er nu ligt. Zo wil de nieuwe coalitie de spreidingswet tenietdoen. Die wet moet ervoor zorgen dat de druk van aanmeldcentrum Ter Apel wordt gehaald, en asielzoekers eerlijker en met dwang over gemeenten verdeeld worden. Met die wet, recent aangekomen in de Eerste Kamer, zijn gemeenten al maandenlang bezig. Sommige gemeenten hebben zelfs al concrete plannen voor de opvang van asielzoekers. Edelenbosch: "Dan is het natuurlijk wel opvallend dat de wet na vier maanden alweer wordt ingetrokken. Al was dat aan de andere kant van deze partijen ook wel te verwachten dat ze van de wet afwillen."

Boeren 

Het gedwongen uitkopen van boeren om de stikstofuitstoot terug te dringen was een belangrijk thema tijdens de verkiezingen. Meer dan de helft van de Noord-Hollanders gaf voor de verkiezingen al aan gedwongen uitkoop geen goed idee te vinden. 

Met dit kabinet is dat ook helemaal niet aan de orde, blijkt uit het regeerakkoord. Zo staat beschreven dat boeren niet meer verplicht worden uitgekocht en dat de door de Europese Unie bepaalde milieunormen kritisch moeten worden herzien. Edelenbosch: "Het klimaatbeleid lijkt wel op tafel te blijven liggen. Nederland blijft zich aan bestaande afspraken houden. Dat is best opvallend omdat enkele formerende partijen zich daar eerder heel kritisch over uitlieten."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.