Ga naar Content

Nog geen feest bij visser Erik na plannen regeerakkoord: "Eerst zien, dan geloven"

De eerste plannen van het nieuwe regeerakkoord zijn bekend gemaakt en daar valt ook te lezen dat de visserij kan rekenen op meer steun. Dat moet een grote opluchting zijn zou je denken, maar Wieringer visserman Erik Rotgans durft nog niet te vroeg te juichen. "Er is ons wel vaker wat beloofd in de visserij."

Erik Rotgans op zijn kotter in Den Oever - Foto: Mark Arents/NH Media

Het is deze donderdagochtend drukker in de haven van Den Oever. Niet vanwege het nieuwe regeerakkoord, maar omdat sommige vissers ervoor kiezen om met het Pinksteren eerder weekend te vieren. Zo ook Erik Rotgans, die op zijn WR54 de gevangen garnalen van boord haalt. 

En is het dan ook groot feest in de haven van Den Oever omdat de vissers in het nieuwe regeerakkoord kunnen rekenen op meer steun? Dat valt wel mee, blijkt al gauw. "Eerst zien, dan geloven", zegt Rotgans stellig bij NH Radio. 

Tegenslagen

Het zijn slechte jaren voor de visserman en zijn collega's. Steeds kleiner wordende visgebieden, dure gasolieprijzen en lage visopbrengsten zijn een aantal voorbeelden van tegenslagen waar ze mee te maken krijgen. En ook in Den Haag bleek steeds minder begrip te zijn voor de visserij door bijvoorbeeld het verplichten van een dure katalysator, die veel vissers niet konden betalen, die de stikstofuitstoot zou moeten verminderen. 

"Zoals het al jaren gaat, waren wij het ondergeschoven kindje", vertelt Erik dan ook. Een groot deel van zijn collega's stopt ook met vissen en maakt gebruik van de saneringsregeling van de overheid. Maar met de nieuwe plannen uit het regeerakkoord durft Rotgans weer een klein beetje positief te zijn. "Het gaat de goede kant op natuurlijk."

Toekomstbestendig

"We willen dat boeren, tuinders en vissers weer een toekomst hebben", valt te lezen in de inleiding van het 'hoofdlijnenakkoord' van de vier partijen. Terugkomst van de rode diesel, genoeg ruimte voor de visserij en de visserij die toegevoegd wordt aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moeten daar oplossingen voor zijn. Het nieuwe ministerie zal dus het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) gaan heten. 

De haven in Den Oever - Foto: NH Media/Laura Gremmee

En ook de pulsvisserij, waarbij de vis met elektrische schokjes in de netten terechtkomt, komt mogelijk weer terug in ons land. In plaats daarvan vissen veel vissers nu met een grote ketting over de bodem en dat is volgens Rotgans niet per se beter. "Daar is veel meer kracht, energie en gasolie voor nodig."

Maar of de vissers daar meteen op zitten te wachten, weet Rotgans niet. Vissers zullen opnieuw moeten investeren om weer via die methode te kunnen vissen. "Dat (materiaal, red.) ligt nu al een jaar of vier, vijf op de kant. Dat moet allemaal weer nieuw komen en dat ga je niet op de gok weer nieuw kopen", legt Rotgans uit. 

"Het is wel een teken aan de wand dat ze weer aandacht aan je gaan besteden"

Visserman Erik Rotgans

Al met al zal de vlag in het vissersdorp nog niet uitgaan, maar Rotgans durft wel voorzichtig blij te zijn met het regeerakkoord dat nu op tafel ligt. "Het is wel een teken aan de wand dat ze weer aandacht aan je gaan besteden."

En dan moet de visserman weer door. Alle garnalen moeten van boord en de kotter wordt klaargemaakt voor een familieweekend naar Terschelling. "Het is traditie bij ons op Wieringen dat we met Pinksteren naar Terschelling gaan met de kotter."

Nederlandse vissers hoopvol

De Nederlandse vissers zijn "hoopvol gestemd" over de plannen die het nieuwe kabinet heeft met de visserij, schrijft persbureau ANP. Zowel VisNed als de Nederlandse Vissersbond is zeer te spreken over het nieuwe coalitieakkoord. 

Voorzitter Johan Nooitgedagt van de Vissersbond is blij dat er een akkoord ligt waarin vissers weer prominent worden genoemd. "Vissers in Nederland hebben lang het idee gehad dat ze er niet meer mochten zijn. Wij hopen dat er nu een andere wind gaat waaien."

Ook VisNed, de vereniging van kottervissers, reageert positief. "Uit alles blijkt dat de Nederlandse voedselproducenten, boeren, tuinders en vissers, weer de prominente plaats krijgen, die zij verdienen", zegt directeur Geert Meun. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.