Ga naar Content

Oekraiënse Myroslava (24) floreert in Haarlemse apotheek, maar voor hoe lang nog?

Het is eigenlijk doodzonde, vindt apotheker Edwin den Haak. Zijn sector staat te springen om personeel. Ondertussen zitten Oekraïense vluchtelingen met een medische achtergrond in Nederland verlegen om werk. Waarom worden die niet in de apotheken ingezet? Edwin voegde de daad bij het woord: Myroslava (24) uit Oekraïne is inmiddels een vast gezicht in Centraal Apotheek in Haarlem. Maar niemand weet voor hoe lang nog: haar visum loopt namelijk volgend jaar af.

Myroslava is op haar plek in de Haarlemse apotheek - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Als Edwin den Haak een vacature op de website plaatst, dan weet hij dat het stil zal blijven. Het lukt alleen met extra inspanningen om de openstaande functies in zijn apotheek in te vullen. "Het staat gewoon niet meer op het vizier van jongeren", ziet de directeur van Centraal Apotheek in Haarlem. “Je hoort nooit meer iemand zeggen: ik wil later in een apotheek werken.”

En toen was daar Myroslava. Zij reageerde wél op de vacature. Edwin was blij verrast en nodigde haar gelijk uit voor een kennismaking. En Myroslava was op haar beurt ook lichtelijk verbluft. Op eerdere sollicitatiebrieven naar apotheken had zij geen reactie ontvangen. Of werd haar al snel duidelijk gemaakt dat de taalbarrière een te grote kloof zou zijn.

Veel in haar mars

Nu is Myroslava een vast gezicht in Centraal Apotheek. “Het gaat hartstikke goed”, vertelt Edwin in zijn kantoor. Hij wijst naar de ruimte tussen het kantoor en de toonbank. “Ze begon achter. Daar worden de bestellingen voor de klanten ingepakt. Dat was eerst nog even wennen. Het computersysteem is alleen in het Nederlands beschikbaar. Maar al snel was duidelijk dat Mary veel meer in haar mars heeft.”

Tekst loopt door na de foto.

Edwin besloot meteen om Myroslava een kans te geven in zijn apotheek - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Haar voornaam wordt standaard afgekort door collega’s. Het geeft misschien wel aan dat ze in korte tijd als vast onderdeel van het team wordt beschouwd. Andersom geldt dat ook. Voor een interview is ze een beetje zenuwachtig, dus is het makkelijker om in het Engels te praten. Maar Nederlands verstaat ze inmiddels heel aardig. Ze volgt taallessen in haar vrije tijd. Ze wil bij de apotheek blijven werken. En in Nederland blijven wonen.

Altijd vrolijk

“Thuis wil ik het nog niet noemen”, zegt Myroslava. “Maar ik houd van deze stad. Ik houd van Nederland. Ik houd van de Nederlandse mensen. Die zijn altijd vrolijk. En ik heb hier nu perspectief, mede dankzij de apotheek. Ik heb een baan en ik kan me verder ontwikkelen. Ik heb besloten dat mijn toekomst hier ligt.”

Dat gevoel heeft Myroslava niet altijd gehad. In oktober 2022 arriveerde ze in Nederland, nadat ze uit Kiev was gevlucht voor de Russen. Van het centrale opvangpunt in Utrecht verhuisde ze naar Barneveld. Met een masterdiploma medicijnen op zak, besloot ze bij de lokale apotheken te solliciteren. 

Tekst loopt door na de foto.

Myroslava werkt allang niet meer alleen achter de schermen - Foto: NH Media / Maikel Ineke

“Dat was heel moeilijk”, blikt Myroslava nu terug. “Het duurde vaak al lang voordat ik een reactie kreeg. En als ik dan iets hoorde, werd er gezegd dat ik te hoge verwachtingen had en dat ik overgekwalificeerd ben. In de apotheek in Barneveld zeiden ze dat ze alleen mensen aannemen die vloeiend Nederlands spreken.”

Dat Myroslava Engels spreekt en uit een andere cultuur afkomstig is, heeft voor de Haarlemse apotheek voordelen. “Bijna de helft van de mensen die hier komen, praat in het Engels”, legt hij uit. “We zitten in het centrum van Haarlem. Als expats of toeristen op pharmacy (apotheek, red.) googelen, dan komen ze bij ons uit. Myroslava kan hen goed helpen. En helemaal als het Oekraïners zijn natuurlijk. Ze staat allang niet meer alleen achter.” Om zoveel mogelijk in de apotheek te kunnen, vroeg Edwin wel aan Myroslava om Nederlandse les te volgen.

Visum

“Dat is ook gelijk het lastige”, zegt Edwin. “Ik wil investeren in Myra. Ik wil haar een vaste plek geven, doorgroeimogelijkheden bieden. Maar ik word daarin nog tegengehouden.” Wat Edwin als werkgever tegenhoudt, is het visum van Myroslava. Dat loopt tot maart 2025. “Die onzekerheid is erg lastig. Want hoeveel tijd en moeite steek je in een nieuwe werknemer als het ernaar uitziet dat die over minder dan een jaar weer vertrekt?”

Tekst loopt door na de foto.

In de apotheek in het centrum van Haarlem komen veel Engels sprekende klanten - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn duidelijkheid volgt. In het hoofdlijnenakkoord dat de formerende partijen deze week sloten, staat niks vermeld over visa van Oekraïense vluchtelingen. Wel wordt gesteld dat zij een hogere eigen bijdrage voor hun opvang in Nederland moeten betalen. 

Voor Myroslava heeft dat niet direct gevolgen. Ze huurt een appartement in Haarlem, ze heeft haar eigen inkomen. Maar soms ligt ze nog weleens wakker. Niet alleen vanwege de situatie in haar geboorteland, maar ook door haar persoonlijke omstandigheden. Want zoals de zaken er nu voorstaan, loopt haar visum in maart 2025 af.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]