Ga naar Content

Wéér vogel met luchtbuks beschoten in Hoofddorpse straat: "Verschrikkelijk"

De straat Brandaris in Hoofddorp blijkt levensgevaarlijk terrein voor vogels: een ekster is daar gisteren met een luchtbuks beschoten. Twee maanden eerder werd in die straat op precies dezelfde wijze een kraai gedood.

Vogel doodgeschoten in Hoofddorp - Foto: Dierenambulance

In totaal zijn in de omgeving van Hoofddorp zijn al vijf vogels doodgeschoten. "Zoveel beschoten vogels achter elkaar, dat heb ik de afgelopen jaren zelden meegemaakt", vertelt Willem Kamp. Hij brengt als vrijwilliger van de dierenambulance in Hoofddorp de gewonde vogels zo snel mogelijk naar het Vogelhospitaal in Haarlem. 

Ingeslapen

Daar werden de vogels verzorgd door Annemarijn Sintenie van het Vogelhospitaal. "Alle vijf de vogels waren gewond aan hun linkervleugel", vertelt ze. Slechts een van hen, een reiger, zal na een revalidatieperiode vermoedelijk weer kunnen vliegen. De andere vier vogels zijn ingeslapen.

"De beschoten vogels kunnen niet meer vliegen en lijden veel pijn", vertelt Annemarijn. "Ze hebben geen energie om eten te zoeken of hun jongen te voeden. Ook de jongen zullen het waarschijnlijk niet overleven."

"Wat zou je er zelf van vinden als je in je schouder wordt geschoten en achtergelaten?"

Annemarie Sintenie van Vogelhospitaal Haarlem

"Reigers en kraaien worden gezien als 'plaagvogels'", legt Annemarijn uit. Ze zijn niet altijd geliefd bij mensen. "Ze zijn groter en vissen bijvoorbeeld vijvers leeg. Dat is nog geen reden om ze neer te schieten. Wat zou je er zelf van vinden als je in je schouder wordt geschoten en achtergelaten?" 

Annemarijn heeft dan ook aangifte bij de politie gedaan. Ze wil omwonenden op het hart drukken extra op te letten en de dierenambulance te bellen als ze een zwakke vogel zien lopen.

Een beschoten kraai bij Vogelhospitaal Haarlem - Foto: Vogelhospitaal Haarlem

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook