Ga naar Content

Zwanenburgse basketballers drie keer in één week in nationale finale: "Dit is echt bizar"

Een unieke prestatie van basketbalvereniging Hot Pepper Heat uit Zwanenburg. Nadat de mannen onder 20 afgelopen donderdag al landskampioen werden in hun leeftijdscategorie, stonden ook de mannen onder 22 en de senioren in een landelijke eindstrijd. Gisteren speelden zij hun finale in het Topsportcentrum Almere, mét succes.

De spelers van Hot Pepper Heat zijn door het dolle heen met de net gewonnen beker - NH Nieuws

Bijna driehonderd fans van de basketbalvereniging uit Zwanenburg waren afgereisd naar Almere om hun club misschien wel een unieke trilogie te zien voltooien. Nooit eerder werd een team van Hot Pepper Heat landskampioen.

Een ongekende luxe, vertelt voorzitter en coach van de mannen onder 22, Romario van 't Land: "Dit soort dingen gebeuren wel eens bij de clubs uit de grote steden, Amsterdam, Groningen, Leiden. We hebben de afgelopen jaren meestal wel in een halve finale of finale gestaan, maar nu winnen we er niet één, maar misschien wel drie."

Gespannen fans

De spanning was er ondanks de landstitel van de mannen onder 20 op donderdag niet minder om bij de Zwanenburgse supporters. Zeker de finaleplaats van de senioren in de promotiedivisie was een daverende verrassing. Desalniettemin hielden ze zich knap staande tegen het tweede team van Den Helder Suns. Pas in de tweede helft nam Den Helder de leiding over, die ze de rest van de wedstrijd niet meer uit handen gaven.

Een deel van de seniorenploeg had weinig tijd om te treuren, want zij maakten ook deel uit van het mannen onder 22-team dat meteen daarna opging voor de titel. Het oudste jeugdteam beleefde een dominant seizoen, maar van tegenstander BS Leiden werd door het jaar heen twee keer gewonnen en twee keer verloren. Maar die spanning leek niet aanwezig bij de spelers. In de laatste twee kwarten namen ze afstand van Leiden en haalden zo de tweede landstitel naar Zwanenburg.

"Ik ben zo trots op de jongens"

Voorzitter en coach Romario van 't Land

"Dit is ongelofelijk", vertelt een dolblije coach Van 't Land. "Ik zweet helemaal, heb mijn hele leven zitten overdenken op de bank. Maar ik ben zo trots op de jongens dat ze overeind zijn gebleven."

Zelfs vlak na het tweede landskampioenschap in een week tijd kan hij alweer naar de toekomst kijken: "We willen nog zoveel meer, van een eigen hal tot profbasketbal, van Europees spelen tot doen alsof we in de NBA (Amerikaanse competitie, red.) zitten. Dit is nog maar vijf procent van waar we horen te zijn."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]