Champions League-droom verandert in nachtmerrie: AZ geeft derde plek weg

Er leek lang geen vuiltje aan de lucht, maar AZ heeft na rust haar kans op een plek in de voorronde van de Champions League verspeeld. Na een 3-0 voorsprong tegen FC Utrecht, stapten de Alkmaarders alsnog met 3-3 van het veld. Concurrent FC Twente won wel en gaat met de derde plek aan de haal.

Sam Lammers (midden) juicht en dompelt AZ in rouw - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

Het doel voor AZ was vooraf duidelijk: zelf ruim winnen van FC Utrecht en hopen op een misstap van FC Twente. In de openingsfase had de thuisploeg moeite met de Utrechters en kwam het goed weg toen Sam Lammers uit een kansrijke positie op doelman Mathew Ryan schoot.

Hoe anders zag de wereld een klein kwartier er later uit. Mees de Wit zette AZ eerst op voorsprong en nog geen minuut later liet Ruben van Bommel het stadion opnieuw juichen: 2-0.

AZ zat dus op rozen en mocht al dromen van de Champions League door de doelpuntloze stand bij PEC Zwolle tegen FC Twente. Vangelis Pavlidis leek de Alkmaarders voor de rust helemaal in veilige haven te brengen met zijn 29e goal van het seizoen: 3-0. Tussendoor miste Ibrahim Sadiq nog een grote kans, datzelfde gebeurde bij Jens Toornstra aan de andere kant.

Tekst gaat verder onder de Facebook-post.

Ongeluk komt altijd in drievoud, volgens een oud gezegde. Dat bleek vanmiddag weer eens van toepassing in Alkmaar. Othman Bousssaid zorgde direct na de rust voor de aansluitingstreffer na geklungel in de Alkmaarse verdediging: 3-1. Even later beleefde Dani de Wit een donkerzwart afscheid - na 188 wedstrijden - door een rode kaart na een overtreding op Mo El Karouani. Tot overmaat van ramp nam FC Twente ook nog de leiding in Zwolle via Daan Rots.

Toch kon AZ blijven hopen toen Anselmo MacNulty voor PEC Zwolle de 1-1 maakte tegen FC Twente.

Tekst loopt verder onder de video.

AZ-trainer Maarten Martens na de krankzinnige 3-3 tegen FC Utrecht - NH Nieuws

De spanning nam in de slotfase nog meer toe, nadat Sam Lammers voor FC Utrecht de 3-2 scoorde. Daardoor hield AZ plek drie vast op basis van gescoorde doelpunten. Die werd weggeven door een goal van invaller Victor Jensen: 3-3.

Ricky van Wolfswinkel schoot FC Twente tegelijkertijd naar de overwinning en de derde plek, waardoor de Champions League-droom van AZ voorbij was.

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Penetra, Bazoer (Martins Indi/77), M. De Wit (Møller Wolfe/65); Clasie (Dantas/79), Mijnans, D. De Wit; Sadiq, Pavlidis (Poku/77), Van Bommel (Kasius/64)