Ga naar Content

Piloot van vliegtuig waar Deense militair uitsprong 'zag alles gebeuren'

Een dag na het noodlottige parachute-ongeluk op Texel, waarbij een Deense militair om het leven kwam, zit de schrik er nog goed in bij Jan-Boyen Rienks. Hij is eigenaar van Paracentrum Texel en bestuurde gisteren het vliegtuig waar de Deen uitsprong. "Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest."

Twee vliegtuigen van het Paracentrum Texel (foto ter illustratie) - Foto: ANP

Een dag na het ongeluk is te horen dat het flinke impact heeft gemaakt op Rienks. Aan de telefoon vertelt hij aan NH hoe hij de dag beleefd heeft. Daarbij kiest hij zijn woorden zorgvuldig. "Ik was de piloot, we hebben alles zien gebeuren. Hij sprong uit het vliegtuig en zijn parachute opende niet goed. We hebben hem zien afzakken", vat hij samen hoe het ongeluk is gebeurd. Vanwege het nog lopende onderzoek mag de piloot niet te veel details prijsgeven. "Uiteindelijk is het een ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest."

Volgens het Deense ministerie van Defensie gebeurde het ongeval tijdens een particulier geregelde sprong. De militair is nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten.

"Het is een beetje te vergelijken met skiën: het gebeurt bijna nooit, maar het kan altijd een keer misgaan"

Jan-Boyen Rienks, piloot en eigenaar van Paracentrum Texel

Rienks en zijn personeel zijn enorm geschrokken. "We hebben vanmorgen met alle medewerkers bij elkaar gezeten en onze ervaringen besproken. We steunen elkaar allemaal. Dit is de sport waar we zo van houden en die we met passie beoefenen. Het is een beetje te vergelijken met skiën: het gebeurt bijna nooit, maar het kan altijd een keer misgaan."

Voor het laatste soortgelijke ongeluk bij zijn parachuteschool moet Rienks een poos terug in de tijd. "We leiden elk jaar grote hoeveelheden personen en ook militairen op, in het bijzonder Deense. Daarnaast trainen we ook Fransen, Duitsers en Engelsen. Het is vijftien jaar geleden dat iets soortgelijks is gebeurd. We zijn een professionele school en hebben veiligheid altijd hoog in het vaandel staan, maar het kan altijd een keer fout aflopen."

School is open

De school bleef gisteren na het ongeluk de rest van de dag dicht. Vandaag is het centrum weer geopend: de agenda is zelfs volgeboekt, aldus Rienks. "Als het straks opklaart, gaan we weer de lucht in." De eigenaar blijft vandaag zelf wel aan de grond. "Vandaag vliegt iemand anders. Maar dat heeft niks met het ongeluk te maken, ik ben gewoon niet ingeroosterd."

En dus gaan vandaag de vliegtuigjes van Paracentrum Texel gewoon weer de lucht in. "We betreuren de situatie, maar we gaan ook weer verder met wat we het liefste doen: parachutespringen."

Op de plek waar de Deense militair is neergestort zijn vandaag bloemen neergelegd. - NH Nieuws

Noodlottig ongeval

De Koninklijke Marechaussee laat in een reactie weten dat de precieze toedracht van het ongeval nog onduidelijk is. Wel lijkt alles te wijzen op een noodlottig ongeval. Het onderzoek is nog bezig en wordt waarschijnlijk deze week afgerond, aldus een woordvoerder.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.