Ga naar Content

Zeventig procent jonge slachtoffers meldt zich niet na incident: "Zorgwekkend"

Slachtofferhulp Nederland past vanaf vandaag de services aan om zich meer op jongeren te kunnen richten. Aanleiding is een eerder verschenen rapport, waaruit blijkt dat 7 op de 10 jonge slachtoffers geen melding doet van het incident. "Erg zorgwekkend", noemt Slachtofferhulp dat. "Tijd voor actie."

Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers van een misdrijf, verkeersongeluk of calamiteit. De organisatie liet door I&O research onderzoeken hoe groot het getal 'onzichtbare slachtoffers' tussen de 16 en 24 jaar is. Dat blijkt dus 7 op de 10 te zijn. Het gaat om allerlei vormen van incidenten, waaronder mishandeling, bedreiging, fraude of aanranding.

"Ze krijgen dan inderdaad te maken met zeer ingrijpende gebeurtenissen, zoals seksueel geweld of zware mishandelingen, maar doen daar geen aangifte van bij de politie of melden dat niet bij hulpinstanties", zegt Roy Heerkens van Slachtofferhulp.

'Zorgwekkend'

"Toen wij die cijfers terugkregen, schrokken we daar ontzettend van", vertelt hij voor de camera van Bureau NH. "Dat aantal vonden we zo verontrustend, daar moesten we wat mee."

Waarom melden jonge slachtoffers zich niet?

Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers denken dat melding maken niet helpt of bang zijn voor wraak. Ook schamen sommige jonge slachtoffers zich zo erg dat ze geen melding van het incident durven doen.

Een speciaal team binnen Slachtofferhulp werd opgericht om de hulp te verbeteren. Ook is vanaf vandaag een campagne gestart om jonge slachtoffers nog meer platformen te bieden om hun verhaal te delen.

Whatsapp, YouTube, TikTok

"We hebben onze hulp aangepast: het is nu nog laagdrempeliger voor jongeren om van onze services gebruik te maken: we gaan ze bereiken via Whatsapp, YouTube maar bijvoorbeeld ook via TikTok."

"Somberheid, verminderd vertrouwen, slecht slapen: jonge slachtoffers kampen met veel problemen"

Roy Heerkens van Slachtofferhulp

Volgens Heerkens is het van belang de jongeren wél te kunnen bereiken. "We weten dat jongeren er niet snel melding van doen, maar wel veel last hebben van die gebeurtenissen." Voornamelijk op de lange termijn hebben jongeren last van somberheid, een verminderd vertrouwen in de samenleving, ze kunnen minder goed functioneren of slapen slecht.

Herstel

"We moeten ze echt bereiken. We zijn er - emotioneel, juridisch en praktisch - voor je. We bieden je een luisterend oor, kunnen je helpen met het strafproces door bijvoorbeeld smartengeld te vragen of zorgen dat je met lotgenoten - leeftijdgenoten die ongeveer hetzelfde is overkomen - in contact komt. Dat draagt allemaal bij aan herstel."

Lees hier meer over het delen van jouw verhaal:

Meer weten?

Bel 088 - 746 00 00

Meer op www.slachtofferhulp.nl/contact/ 

Meer Bureau NH?

TV: woensdag 17.10 uur, ieder half uur herhaald (Ziggo 707, KPN 509)

Radio: woensdag 17.45 uur (ether: 93,9 FM, kabel: 92,5 FM)