Ga naar Content

Geen hond springt zo hoog en zo ver als Mitch uit Rijsenhout

De Rijsenhoutse Shanna Hummeling brengt haar hond Mitch letterlijk naar grote hoogtes. Samen doen ze mee aan Dock Diving wedstrijden waarbij honden zo ver en zo hoog mogelijk proberen te springen en daarna in een zwembad plonsen. Nog geen twee jaar na zijn debuut sprong de Mechelse herder al een Nederlands record. 

Hond Mitch gooit hoge ogen tijdens Dock Diving-wedstrijd - NH Nieuws

Dat was tijdens het NK in Druten vorig jaar, waar Mitch een hoogte van 2.35 meter haalde. Daar gaat het natuurtalent inmiddels alweer overheen: bij een toernooi in Zweden sprong hij namelijk 2.50 meter. 

In de Rotterdamse hondenspeeltuin Bello kon Shanna haar herder afgelopen zondag nauwelijks in toom houden. "Tijdens wedstrijddagen wil hij maar één ding: springen en de dummie vangen", zegt ze lachend. Als Mitch ziet dat een andere hond aan de beurt is, begint hij dan ook jaloers te piepen. 

Steeds populairder

"De sport was eerst voor een klein select groepje, maar wordt steeds populairder omdat we het als Dock Diving Academy veel promoten", vertelt eigenaresse van de speeltuin Annemiek Mans. Ook Shanna werd tijdens een evenement verliefd op de sport. "Na heel lang zeuren bij mijn ouders kreeg ik eindelijk mijn Mechelaar Mitch", vertelt ze.

Of Mitch de sport ook zo leuk zou vinden, was nog even afwachten. Niet iedere hond is namelijk voor Dock Diving in de mand gelegd. "Een hond moet van water houden en zélf ook echt willen springen. Toen Mitch oud genoeg was, zijn we een keer een workshop gaan doen. Hij bleek dat zo leuk te vinden dat we ook meteen een uitnodiging kregen om mee te doen aan een wedstrijd."

"Heel veel mensen hebben de neiging om je hond een klein zetje te geven zodat ie gaat zwemmen. Dat is hier absoluut verboden"

Shanna Hummeling - baasje van Mitch

Sindsdien is het Rijsenhoutse duo verslaafd. En dat betekent dat er in aanloop naar een toernooi hard wordt getraind door hond én baasje. "De hond doet het uiteindelijk, maar hoe ver je hond springt, komt vaak door jou. Je werptechniek en hoe je je hond voorbereidt, is bijvoorbeeld heel belangrijk", weet Shanna inmiddels 

Maar op hoeveel titels Mitch ook kans maakt, volgens zijn baasje staat dierenwelzijn bij Dock Diving altijd voorop. "Heel veel mensen hebben de neiging om hun hond een klein zetje te geven zodat ie gaat zwemmen. Dat is hier absoluut verboden. Een hond moet van zichzelf springen. Ook moet het gedrag naar de hond goed zijn, dus er wordt niet geschopt of geslagen. Dwangmiddelen mogen ook niet."

Als de wedstrijddag er 's middags op zit, valt Mitch direct uit zijn topsportrol. "Hij is ook gewoon de hond die thuis lekker op de bank met zijn poten omhoog ligt."

Dock Diving-disciplines

Big Air: de hond probeert zo ver mogelijk te springen achter een speeltje aan dat zijn baasje in de lucht gooit. 

Fetch It: de hond probeert zo ver mogelijk te springen, maar nu hangt het speeltje in de lucht.

Extreme Vertical: de hond probeert zo hoog mogelijk te springen om een speeltje dat in de lucht hangt te pakken. 

Speed Retrieve: aan het eind van het bad hangt een speeltje dat de hond zo snel mogelijk naar zijn baasje moet brengen. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]