Ga naar Content

Kettingrukkers slaan toe op Awakenings: "Ik word er naar van als ik eraan terugdenk"

Voor sommige festivalgangers was het op Awakenings Upclose aan de rand van Amsterdam afgelopen Pinksterweekend geen feest: zij werden in een flits beroofd van hun ketting. De politie  heeft tot nu toe drie aangiftes binnengekregen van kettingroof op Awakenings. Bij het festival zelf hebben vier mensen zich gemeld met een dergelijk voorval.

Foto: AT5

Een van de bezoekers van afgelopen weekend deelt haar ervaring op TikTok: "Dansend met mijn vrienden genoten we van de muziek, totdat ik een hand voelde grijpen naar de achterkant van mijn nek en er werd gerukt aan mijn kettingen."

Als ze zich omdraait is er niemand te zien, maar zijn haar sieraden verdwenen. "Ik ben beroofd van mijn ketting met emotionele waarde. Als ik terugdenk aan het moment dat het gebeurde, krijg ik nog steeds de kriebels en word ik er naar van."

Bekend fenomeen

Op TikTok reageren veel mensen op deze ervaring. Sommigen hebben hetzelfde meegemaakt, ook op andere festivals en bij eerdere edities van Awakenings. Anderen beweren dat er zelfs ook uit kluisjes gejat wordt en adviseren je waardevolle sieraden thuis te laten.

Awakenings is op de hoogte van het zogeheten 'kettingrukken'. De organisatie kreeg het afgelopen weekend naar eigen zeggen vier meldingen van kettingroof binnen. Ook werden bezoekers bij de ingang er door de beveiliging voor gewaarschuwd.

"Festivals zijn onderdeel van de maatschappij waarin dit fenomeen zich al langer voordoet. Wij hebben dit helaas eerder bij Awakenings meegemaakt en zien het ook bij onze collega's gebeuren. Daarom zijn we altijd extra waakzaam en waarschuwen we onze bezoekers", aldus een woordvoerder van Awakenings tegen AT5.

Aangifte

De politie zegt in ieder geval drie aangiftes te hebben binnengekregen van kettingroof op Awakenings dit weekend. "Het fenomeen kettingrukken is bij ons bekend, maar niet specifiek op festivals", zegt de eenheid Amsterdam. Of het een trend is, kunnen zij op basis van deze aangiftes nog niet zeggen. 

De daders lijken vooralsnog vrijuit te zijn gegaan.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook