Ga naar Content

Op de stoel van de bondscoach: Michael Crombeen van Sporting Martinus

Met nog een kleine maand te gaan, staat het EK voetbal alweer voor de deur. Zondagmiddag 16 juni start voor het Nederlands elftal in Hamburg het toernooi met de wedstrijd tegen Polen. De grote vraag is welke elf namen bondscoach Ronald Koeman de Duitse wei in moet sturen. Regelmatig polsen wij de mening hierover van verschillende Noord-Hollandse amateurtrainers. We trappen af met Michael Crombeen van Sporting Martinus Amstelveen. 

Bondscoach Ronald Koeman & Michael Crombeen trainer van Sporting Martinus - Foto: Orange Pictures

"Ik kijk heel erg uit naar het EK", laat Michael Crombeen weten. De trainer van Sporting Martinus uit Amstelveen kijkt het liefst alle potjes, maar hij vindt de opzet van het toernooi wat te groot. "Met 24 teams krijg je veel wedstrijden die niet zo boeiend zijn om te kijken. Dat vind ik eigenlijk wel jammer, liever zie ik een EK met 16 teams."

Paspoort:

Naam: Michael Crombeen
Leeftijd: 35 jaar
Clubs: Sporting Martinus (hoofdcoach), Koninklijke HFC (assistent-coach)
Niveau: 2e klasse & 2e divisie

Systeem

Als Crombeen het voor het zeggen heeft, dan laat hij het Nederlands elftal in een 1-3-4-2-1 opstelling spelen. "In dit systeem speelt Oranje vaker, zeker onder Ronald Koeman. In deze formatie krijgen de belangrijke spelers voorin veel vrijheid. Daarnaast kan Daley Blind in balbezit een linie doorschuiven, waardoor Cody Gakpo meer naar de linkerflank kan worden gestuurd. En zo creëer je meer dynamiek aan de linkerkant, waardoor de tegenstander keuzes moet maken."

Zie hieronder de basiself van Michael Crombeen.

Opstelling Nederlands elftal Michael Crombeen - Foto: NH Media

Opvallend in de basiself is de keuze van Jeremie Frimpong. De rechter wingback van Bayer Leverkusen draait een uitstekend jaar, maar heeft zich onder Koeman nog niet bewezen. "Ik vind dat je gewoon niet om Frimpong heen kan. In de Bundesliga scoorde hij negen keer en gaf hij negen assists. Dat zijn wel echt serieuze cijfers voor een wingback. Plus Denzel Dumfries is niet echt bezig met een sterk seizoen in Italië. Verder beschikt Frimpong over meer voetballend vermogen."

Veerman vs. Reijnders

Een andere opmerkelijke keuze van Crombeen is de voorkeur voor Joey Veerman. De 35-jarige coach van Sporting Martinus ziet de Volendammer graag naast Frenkie de Jong spelen en dus niet Tijjani Reijnders. "Veerman en Reijnders liggen wel heel dicht bij elkaar en je moet het misschien per wedstrijd bekijken. De ene keer heb je meer een passer nodig en de andere keer meer een loper. Alleen ik vind Veerman dit seizoen een unicum aan de bal. Zijn passing is geweldig en bijna al zijn ballen zijn op maat."

Tekst gaat verder onder de foto.

Joey Veerman (l) in actie tegen Italië - Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

In Groep D treft het Nederlands elftal na Polen ook nog Frankrijk en Oostenrijk. "Ik zie ons achter Frankrijk tweede eindigen in de poule. Dat betekent, denk ik, de achtste finale tegen Slowakije. Lijkt me te doen, maar dan treffen we waarschijnlijk onze angstgegner Portugal. Met de Portugezen hebben we gewoon hele slechte ervaringen. Ik kan me niet herinneren dat Oranje ooit op een eindronde heeft gewonnen van Portugal. Dus we stranden in de kwartfinale."

"Frankrijk is voor mij de grote favoriet", is Crombeen helder. "Ze hebben de beste selectie en de meeste mogelijkheden qua wissels." De finale van het EK is zondag 14 juli en dan wordt duidelijk of Les Bleus inderdaad de indrukwekkende Coupe Henri Delaunay omhoog mag houden.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52