Ga naar Content

'Gefrituurde spons' gevonden op plek waar hond Gioya doodziek werd

Een beetje rondsnuffelen in een bosje langs de Amstelveense Kastanjelaan is golden retriever Gioya drie weken geleden bijna fataal geworden. De hond werd doodziek en de symptomen wezen op vergiftiging. Vandaag waarschuwt de politie hondeneigenaren dat op dezelfde plek iets is gevonden dat sterk op gebakken spons lijkt. 

Hond Gioya at mogelijk een gefrituurde spons - Foto: Ineke Reyersen van Buuren / politie

Het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam - waar Gioya werd behandeld - laat weten niet precies te kunnen vaststellen wat de maag- darmproblemen heeft veroorzaakt. Voor baasje Ineke Reyersen van Buuren is één en één twee. Het stuk spons is langs het fietspad achter de Kastanjelaan in het Keizer Karelpark gevonden en dat is preciés waar haar hond was uitgelaten op de dag dat ze ziek werd.

"Mijn man was haar samen met vrienden aan het uitlaten. De twee honden kwamen likkebaardend uit de bosjes", vertelt ze. "Hun wat kleinere hond voelde zich ook niet lekker, maar is uiteindelijk niet ziek geworden. Gioya neemt veel grotere happen, dus die heeft er waarschijnlijk meer van gegeten."

Dood en doodziek

Niet veel later begint haar golden retriever flink te braken. Ineke brengt haar naar het Medisch Centrum voor Dieren, waar ze uiteindelijk twee dagen op de Intensive Care ligt. "Ze was echt dood en doodziek."

Gelukkig is Gioya er inmiddels weer bovenop. Dat er nu gefrituurde spons is gevonden aan de Kastanjelaan maakt baasje Ineke ziedend. "Ik vind het echt bizar. Wie doet nou zoiets? Het is echt verdrietig." De eigenaresse van hondentrimsalon DogBeautyBar gaat al haar klanten waarschuwen. Ook de politie waarschuwt baasjes om hun hond goed in de gaten te houden en spoort mensen die stukken gefrituurde spons tegenkomen aan om dat te melden.

"Artsen zien veel vaker dat honden ziek worden door het opeten van bijvoorbeeld speelgoed"

woordvoerder Medisch Centrum voor Dieren

Een woordvoerder van het Medisch Centrum voor Dieren plaatst wel een kanttekening bij het verhaal: "Uit de ervaring van onze spoedartsen blijkt dat we nooit tot zelden patiënten zien die daadwerkelijk een gefrituurde/gebakken spons hebben opgegeten." Artsen zien veel vaker dat honden ziek worden door het opeten van speelgoed, (nep)botten, vishaken, de inhoud van prullenbakken en medicijnen. 

Maar het neerleggen van stukken gebakken of gefrituurde spons komt wel degelijk vaker voor. Het bakken of frituren geeft de spons een aantrekkelijke geur die honden moet verleiden om een hapje te nemen. "Het idee van een gebakken spons is dat deze zou uitzetten in de darm, waardoor een verstopping wordt veroorzaakt. Om dit te verhelpen is een operatie nodig."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]