Ga naar Content

Geen lift: Haarlemmers met fysieke beperking protesteren onderaan de trap

Een bijeenkomst voor bewoners in de Haarlemse binnenstad was gisteravond alleen via de trap te bereiken. Pauline en enkele andere Haarlemmers met een fysieke beperking protesteerden daarom onderaan de trap. "De boodschap is overgekomen."

Haarlemmers met een fysieke beperking protesteren onderaan de trap in Brinkmann - Foto: Mishaël Lopes Cardozo

Terwijl er op de Grote Markt bij Grand Café Brinkmann volop wordt geborreld en gegeten, verzamelt een groepje Haarlemmers in rolstoel of met blindengeleidehond zich onderaan de grote trap van het etablissement. De aanleiding is de bijeenkomst die om 20.00 uur op de eerste verdieping plaatsvindt. Dat is een overleg van het wijkplatform voor de Haarlemse binnenstad, een fusie van de voormalige wijkraden.

Met elkaar in gesprek

Door de wijkraden in wijkplatforms over te laten gaan wil de gemeente de lokale democratie versterken. Het idee is dat betere buurten ontstaan als bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen met elkaar in gesprek gaan. En juist daar schuurt het, vindt Pauline van Heuven, die zelf kampt met een visuele beperking en hulp krijgt van een blindengeleidehond.

"Als je wil dat zoveel mogelijk mensen meepraten, dan is het essentieel dat ook iedereen zo’n bijeenkomst kan bijwonen", vindt Van Heuven. "Door voor de bovenzaal van Brinkmann te kiezen, waar alleen een trap is en geen lift, sluit je mensen uit. Terwijl het VN-verdrag Handicap voorschrijft dat mensen met een beperking juist moeten meedoen in de samenleving."

"Als je wil dat zoveel mogelijk mensen meepraten, dan is het essentieel dat ook iedereen zo’n bijeenkomst kan bijwonen"

Pauline van Heuven, Drempelloos Haarlem

Om haar bezwaren kracht bij te zetten, trommelt Pauline enkele andere Haarlemmers met een fysieke beperking op voor een stil protest. Onderaan de grote trap in Brinkmann zien zij de aanwezigen, waaronder wethouder inclusie Eva de Raadt, passeren. “Er werd goed op gereageerd. Ze zagen ons staan en maakten een praatje.”

Hoewel de nieuwe wijkplatforms zijn gevormd op initiatief van de gemeente, is de organisatie van de bijeenkomsten formeel in handen van een groep vrijwilligers. Marjan Zoon doet dat voor het platform van de binnenstad. "We gaan dit in de toekomst zeker anders doen", laat zij weten.

Niet op het netvlies

"Het stond simpelweg niet op ons netvlies", legt Zoon uit. "Bij de bijeenkomsten van de wijkraden waren lang niet altijd mensen met een fysieke beperking aanwezig. Als je zelf goed ter been bent, dan denk je daar niet altijd aan. Nu wel, de boodschap is overgekomen."

Uit de bijeenkomst zijn nieuwe, frisse ideeën voor de binnenstad gekomen, laat Zoon weten. Die worden verder besproken in een volgende bijeenkomst, waarvan de locatie nog niet bekend is. Uit de protesterende groep zijn twee vertegenwoordigers die daartoe in staat waren, alsnog naar de bijeenkomst op de eerste verdieping gegaan. Zij hebben hun standpunten met betrekking tot toegankelijkheid ingebracht.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]