Ga naar Content

Ton gaat al voor de 48e keer op bedevaart naar Lourdes, tijd voor een expositie

Ton Joosten reist dit jaar voor de 48e keer van Driehuis naar het Zuid-Franse Lourdes. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft hij uit liefde voor Maria ook nog een 'Maria in Lourdes'-expositie georganiseerd. NH ging vast kijken en besprak het wonder van Lourdes met pelgrim Ton Joosten.

Maria verering - NH Nieuws

Ton Joosten is ervan overtuigd: in een grot in Lourdes is 166 jaar geleden iets bijzonders gebeurd. Maria zou daar, voor de ogen van het boerenmeisje Bernadette Soubirous, tot achttien keer toe zijn verschenen. Het Zuid-Franse dorpje groeide daarna uit tot een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden ter wereld. Miljoenen pelgrims reizen er ieder jaar naartoe.

En dus ook Ton Joosten, die dit jaar voor de 48e keer die kant op gaat. "Het kost me geen enkele moeite om ieder jaar een groep van ongeveer veertig mensen bij elkaar te brengen om samen naar Lourdes te reizen", vertelt Joosten enthousiast. 

Maria geeft hem troost en rust, vertelt Joosten. "Als ik tegen Maria praat, of bid, kom ik rust. Dat vind ik ontzettend fijn." Daarom heeft Ton, samen met andere Maria-aanbidders, een 'Maria in Lourdes'-expositie georganiseerd. 

Op de tentoonstelling ligt een indrukwekkende hoeveelheid souvenirs en Maria-parafernalia uit Lourdes. Ook zijn er unieke historische ansichtkaarten en foto's te die laten zien hoe het er in Lourdes rond het jaar negentienhonderd uit zag.

Alle spullen zijn door particulieren bij elkaar gebracht en uitgeleend aan de makers van de tentoonstelling. Ook Joosten leverde veel voorwerpen. "Ik heb alle Maria-spullen die ik in de loop van de jaren verzamelde thuis in een speciale kamer staan, mijn Maria-kamer", vertelt Ton. 

"Als je ervoor open staat zie je in Lourdes elke dag wel een wonder gebeuren, ook nu nog"

Ton Joosten, Pelgrim uit Driehuis

De kracht van Maria zorgt er volgens Joosten voor dat de pelgrims in Lourdes nader tot elkaar komen en elkaar steun bieden. "Dat wonder zie je in de een of andere vorm elke dag als je in Lourdes bent", zegt hij. 

De Expositie in de Engelmunduskerk in Driehuis is maar twee weekenden te zien. Komende zaterdag 25 mei is de tentoonstelling voor publiek geopend tussen 14.00 en 17.00 uur. Zondag 26 mei begint de dag met een Mariaviering om 10.30 uur, aansluitend is de tentoonstelling tot drie uur te bekijken. Volgend weekend is het alweer de laatste mogelijkheid de Maria-tentoonstelling te bezoeken. Op zaterdag 1 juni is dat mogelijk tussen 14.00 en 17.00 uur. Op zondag staan de deuren van de Engelmunduskerk open van 12.00 tot 15.00 uur. Je vindt de Engelmunduskerk aan de Driehuizerkerkweg 113 in Driehuis.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]