Ga naar Content

Zandvoort stopt voorlopig met zoeken naar locaties voor asielzoekerscentrum

Vanwege het mogelijk afschaffen van de spreidingswet gaat Zandvoort de komende tijd niet meer op zoek naar een locatie voor een asielzoekerscentrum in het dorp. Het nieuwe kabinet van VVD, NSC, PVV en BBB wil de spreidingswet van tafel hebben om zo de asielinstroom terug te dringen.

Het besluit van Zandvoort hing al een tijdje in de lucht. Omliggende gemeenten Haarlem, Bloemendaal en Heemstede besloten onlangs nog wel om de huidige spreidingswet uit te blijven voeren. Omdat de wet nog steeds geldt. Maar Zandvoort hield zich afzijdig en wilde nog geen standpunt innemen. Dat doet de gemeente nu wel: er wordt voorlopig niet naar een locatie voor een azc gezocht.

94 asielzoekers

Zandvoort moet volgens de spreidingswet 94 asielzoekers opvangen. De raad vroeg het college onlangs wel om alvast een lijst met potentiële locaties op te stellen. 'Gezien de onduidelijkheid die is ontstaan naar aanleiding van de presentatie van het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB over het mogelijk intrekken van de spreidingswet, heeft het Zandvoorts college van burgemeester en wethouders besloten de uitvoering van het raadsbesluit te temporiseren', schrijft het college.

Tekst loopt door na de foto.

Wethouder Martijn Hendriks, verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers - Foto: gemeente Zandvoort

Nu de zoektocht in Zandvoort 'on hold' staat, heeft dat mogelijk consequenties voor de omliggende gemeenten in Kennemerland. Ze overlegden namelijk onderling met elkaar over hoe de asielzoekers te verdelen en over mogelijke onderlinge uitruil tussen asielzoekers en statushouders. "Zandvoort blijft wel met de regio in overleg", laat een woordvoerder weten. Maar of de omliggende gemeenten nog met Zandvoort aan één tafel willen zitten, is de vraag.

Tekst loopt door na de foto.

Vluchtelingen op een boot - Foto: Pixabay

Wethouder was geen voorstander van spreidingswet

Wethouder Martijn Hendriks is nooit echt enthousiast geweest over het uitvoeren van de spreidingswet. Hij vindt de asielinstroom te hoog en ziet het verdelen van asielzoekers over de gemeenten niet als juiste oplossing.

Toen de staatssecretaris om extra opvangplekken vroeg, ging de Zandvoortse deur dicht. En toen de spreidingswet nog niet helemaal rond was in Den Haag, trapte Zandvoort op de rem. Hendriks gaf toen wel aan dat, als de wet door beide kamers zou zijn, hij zich wel aan de spelregels zou houden. "Als de wet er eenmaal is, dan voeren we die ook uit. Het zou een beetje gek zijn als je als Zandvoort de ene wet wel uitvoert en de andere niet", zei hij.

Het COA bracht onlangs nog een groep statushouders onder in een hotel in het kustdorp. Het college was 'not amused' over deze plotselinge actie. 

Azc naast parkeerterrein 

Eerder waren de Zandvoortse ogen nog even gericht op een grasveld naast parkeerterrein De Zuid. Een deel van de omwonenden zag het totaal niet zitten als daar een azc voor hun deur kwam te staan. Ook de raad vond het geen goed idee. Later bleek er asbest onder het veld te liggen. Daarna werden er nog schadelijkere stoffen in de bodem aangetroffen. Het veld is afgesloten en krijgt een saneerbeurt.

Het grasveld naast P-Zuid was eerder een potentiële locatie voor een azc in Zandvoort - Foto: NH Media / Paul Tromp

Lees ook