Ga naar Content

Oud-voetballer Van Iperen klaagt FC Zimbru aan na oplopen hersenletsel

Voormalig voetballer Donny van Iperen uit Sint Pancras spant een zaak aan tegen zijn oude club FC Zimbru uit Moldavië. In augustus 2022 liep hij hersenletsel op na een ongelukkige botsing in de wedstrijd tussen FC Zimbru en Dinamo Auto. Nu blijkt dat de Moldavische club hier niet adequaat voor verzekerd was.

Foto: NH Media

Hoe gaat het nu met je? 

"Goed. Ik doe nog steeds iedere ochtend mijn oefeningen. Na mijn revalidatie bij Heliomare in Wijk aan Zee ben ik in februari 2023 naar Amerika gegaan voor een speciale behandeling. Op de lange termijn zou ik graag naar Griekenland verhuizen. Daar woont mijn vriendin en is het klimaat beter voor mijn herstel."

"Na de behandeling in Amerika is mijn spraak duidelijker geworden en kan ik langere en diepere gesprekken voeren." 

Hoe is het met je profdroom? 

"Die heb ik uit mijn hoofd gezet. Als je realistisch bent dan loop ik bijvoorbeeld nog niet goed hard. Ook heb ik meerdere malen met doktoren gesproken, die zeggen dat het koppen van een bal niet de bedoeling is." 

"Ik heb mijn trainersdiploma dus wil wel graag betrokken blijven bij het voetbal. Ook lijkt scouting mij wel wat." 

Hoe kijk je naar toekomst? 

"Lastig. Ik zou graag aan het werk willen gaan. Dan kom je ook weer in contact met mensen."

Tekst loopt door onder video.

Donny van Iperen trekt zijn baantjes in het zwembad - NH Nieuws

Deze week kwam je in het nieuws. Je gaat een zaak aanspannen tegen je oude club? 

"Dat klopt. In juli 2022 ging ik spelen in Moldavië voor FC Zimbru. Al in mijn tweede wedstrijd ging het dus helemaal mis. Naar nu blijkt was Zimbru ook helemaal niet verzekerd voor dit soort ongelukken."

"FC Zimbru had tegen mij moeten zeggen dat ik niet verzekerd was. Of dat wanneer ik zou spelen het op mijn eigen risico was, maar ik wist van niets."

"Er zaten ook een Belgische speler en twee Grieken in dat team. Daar heb ik ook contact mee gehad en ook zij wisten van niets."

In hoeverre is het de verantwoordelijkheid van de speler zelf?

"Het is niet mijn verantwoordelijkheid. Dat moet de club regelen."

En nu? 

"Ik ben lid van de VVCS (De Vereniging van Contractspelers). Die waren al aan de slag met mijn vorige Griekse club, want daar kreeg ik nog geld van. Nu gaan ze mij hierbij ook helpen." 

Wat zeggen ze in Moldavië? 

"Vorig jaar hebben ze gewoon mijn salaris betaald. Ik had toen ook nog een contract. Daarna liep mijn contract af en heb ik niets meer ontvangen."

"In mijn contract stond ook dat wanneer ze Europees voetbal zouden halen, mijn contract verlengd zou worden. Maar aan het einde van vorig seizoen zijn ze gestopt met betalen. Dit terwijl ze wel Europees voetbal hebben gehaald. In de voorronde van de Conference League speelden ze in de zomer van 2023 tegen het Turkse Fenerbahce."

"De VVCS heeft voor mijn nu een jurist ingeschakeld en die houdt zich nu bezig met de zaak. Zimbru heeft een Duits bedrijf ingeschakeld die hun belangen behartigd."

Jij spant nu dus een zaak aan tegen Zimbru?

"Ik wilde het in eerste instantie heel netjes doen. Zonder juridische rompslomp. Zij geven niet alle informatie aan ons door en nu komt er dus een zaak aan of wij stappen naar de UEFA." 

Wat wil je ermee bereiken? 

"Je moet beseffen dat ik mentaal en fysiek heel veel stappen achteruit heb gezet. Ik ben volledig arbeidsongeschikt verklaard en daarom krijg ik nu een Wajong uitkering (70 procent van minimumloon). Ik was bezig met mijn eindscriptie voor mijn hbo-opleiding en na mijn voetballoopbaan had ik zicht op een inkomen op hbo-niveau."

"De jurist heeft een rekenkundige ingeschakeld en daar zal dan een bedrag uitkomen."

Hoe verwacht je dat dit gaat aflopen? 

"Positief. Om mijn verhaal kun je niet heen. Ik ben blij dat Zimbru in de Conference League gaat spelen, want nu kan de UEFA er wellicht ook druk op zetten. Zij kunnen namelijk clubs verbieden om hieraan deel te nemen."

Hoe blik je nu terug? 

"Ik had het zo weer gedaan. Ik ben voor Europees voetbal daarheen gegaan. Dat is ze ook nu gelukt en daar ben ik heel blij om."

"In een duel dat heel normaal is, ben ik heel ongelukkig precies op de verkeerde plek geraakt in die wedstrijd. Ongeluk op ongeluk op ongeluk."

Sinds vorig jaar is een jurist namens Van Iperen bezig met de zaak. In een brief hebben ze Zimbru laten weten dat de voetbalclub in bepaalde zaken tekort is geschoten.

Zo staat er in het arbeidscontract van Van Iperen namelijk dat de club een ongevallen/arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de voetballer had moeten afsluiten. Dat blijkt dus niet te zijn gebeurd. Momenteel bereidt de partij Van Iperen een claim voor. Binnen enkele weken zal de hoogte van deze claim bekend worden. 

NH Sport heeft schriftelijk een aantal vragen opgesteld voor FC Zimbru. Daar is tot op de dag van vandaag niet op gereageerd.

De internationale spelersvakbond FIFPRO wil dat clubs en voetbalbonden de garantie geven aan hun spelers dat ze verzekerd zijn tegen ernstig letsel. "We zijn ons bewust geworden van verschillende gevallen van spelers die niet gedekt zijn door de verzekering nadat ze ernstig geblesseerd raakten. Dit is natuurlijk volledig onverantwoordelijk", aldus Roy Vermeer van FIFPRO.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52