Ga naar Content

Uniek kijkje binnenin Alkmaarse brug: "Had het echt niet zo verwacht"

Onder de Alkmaarse Huiswaarderbrug schuilt een wereld van techniek. Geïnteresseerden kregen afgelopen zaterdag de kans om tijdens een rondleiding de brug van binnen te kijken. "Ik vind het supermooi", reageert een meisje dat samen met haar ouders aanwezig is. "Ik had het echt niet zo verwacht." 

Foto: Streekstad Centraal

Stadswerk072 bestaat tien jaar en wil dat niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. De organisatie neemt geïnteresseerden daarom mee naar drie verschillende plekken in Alkmaar. Een rondleiding door de Rekerhout, meekijken bij de werkzaamheden in Nieuw-Overdie of dus bij de Huiswaarderbrug over het Noordhollandsch kanaal, meldt mediapartner Streekstad Centraal.

Want wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het op- en neergaan van een brug? Voor een kijkje achter de schermen kregen bezoekers afgelopen zaterdag een rondleiding in de kelder van de Huiswaarderbrug.

Bekijk hier de video:

240526_huiswaarderbrug - NH Nieuws

"Een brug kun je eigenlijk vergelijken met een wip, die moet ook in balans zijn. Als een brugdek omhoog moet, is aan de andere kant ook gewicht nodig. Bij sommige bruggen zie je dat aan de bovenkant en hier zit het in de brugkelder", legt Esther Dekker- de Kleijn van Stadswerk072 uit tijdens de open dag.

Machinewerk vervangen

Het is geen toeval dat de brug onderdeel is van de rondleidingen. "Bij deze brug gaan we het machinewerk vervangen"

Exact vijftig jaar geleden werd de brug over het Noordhollandsch Kanaal geopend door prins Claus en toenmalig burgemeester De Wit. Een cruciale stap in de ontwikkeling van nieuwbouwwijk Huiswaard.

Lees ook