Ga naar Content

Cliënten met hun lievelingsgeitjes herenigd na verwoestende stalbrand

Na de verwoestende stalbrand en het sluiten van de zuivelafdeling, eindelijk vrolijk nieuws over De Klompenhoeve in Egmond aan den Hoef. Voor zeker de helft van het personeel is een nieuwe werkplek gevonden én de lievelingsdieren van cliënten blijven op het erf wonen. "Het is goed zo. Blijft zonde, maar life goes on", reageert oud-kaasmaker Marco Tromp.

Foto: NH Media/Anne Klijnstra

Afgelopen april 2023 werd duidelijk dat zorginstelling Esdégé-Reigersdaal de geitenhouderij en de zuivelafdeling van zorgboerderij De Klompenhoeve aan de Hoeverweg moet sluiten, omdat die al jarenlang verlies zouden lijden. Op dat besluit werd verslagen gereageerd door cliënten en medewerkers, maar ook door klanten - die de befaamde geitenkaas en andere zuivelproducten liever niet zien verdwijnen.

Vlammen uit geitenstal

In juni is de verslagenheid compleet als er een verwoestende brand in de geitenstal uitbreekt. Alle dieren worden op tijd in veiligheid gebracht, maar van de stal is bijna niets over. Kort daarna besluit het bestuur per direct met de afdelingen te stoppen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media/Maaike Polder

Tot groot verdriet van cliënten moest voor de geiten een nieuw onderkomen worden gezocht. Een deel van hen kon terecht bij een boer in Schagerbrug, de rest verhuisde naar Friesland.

Een tiental geiten en een paar pony's staan nog steeds op het erf. Volgens voormalig kaasmaker op de zuivelafdeling, Marco Tromp, zijn dat de lievelingsdieren van de cliënten.

Pensioen

"De geiten die er nog lopen, zijn al op leeftijd of waren niet geschikt voor overname. Het was ook de bedoeling om geiten die veel betekenen voor cliënten oud te laten worden op De Klompenhoeve."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media/Anne Klijnstra

Ook voor vrijwel al het personeel van de zuivelafdeling en de geitenhouderij die ineens zonder werk zaten, is er "in harmonie een nieuwe werkplek gevonden", reageert clustermanager Gert-Jan Weel.

"Behalve het team van de zuivel en de veehouderij is iedereen nog werkzaam binnen De Klompenhoeve. We richten ons momenteel op de herbouw van een fantastisch dagbestedingsgebouw op de plek van de voormalige stal."

Tekst gaat verder onder de foto.

Volgens Marco hebben in elk geval vier van de acht medewerkers een nieuwe baan gevonden. "Van de rest weet ik het niet."

‘Geen vrede mee’

En hoewel hij er nog steeds enorm van baalt dat er bij De Klompenhoeve geen kaas, melk en kwark meer wordt gemaakt, heeft ook hij de draad weer opgepakt. 

"De laatste periode heb ik de kazen nog verzorgd, die zoals altijd werden gemaakt bij Klaverkaas. Daar ben ik maart begonnen als kaasmaker. Ik heb er nog steeds geen vrede mee, maar heb alles inmiddels wel een plekje kunnen geven en het is goed zo."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]