Ga naar Content

Tot je zadel in het water op fietspaden in de duinen, PWN belooft verbetering

De fietspaden in de duinen zijn door de extreme regen van het laatste half jaar nog steeds onbegaanbaar, tot verbazing van de Fietsersbond en toeristen. Waterleidingbedrijf PWN is van plan het deel van Bleek en Berg naar Parnassia weer toegankelijk te maken, al is nog niet bekend hoe. Wél is er een planning: nog voor de start van het zomerseizoen -half juli- moet de klus geklaard zijn.

Jaap Moerman van de Fietsersbond peilt de waterstand op één van de fietspaden. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Het waterpeil op de doorgaande rijwielpaden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland is sinds april iets gezakt, maar de snelste -en mooiste- routes door de duinen naar de strandafslagen Parnassia aan Zee, Nieuw Kattendel en Duin en Kruidberg zijn voor fietsers nog steeds onbegaanbaar. PWN gaat dit probleem nu voor de route van Bleek en Berg naar Parnassia oplossen.  

Gert Jan Vreken, woordvoerder van PWN: "De maatregelen die we nu gaan nemen, zijn bedoeld voor de korte termijn. Hoe die er uitzien, kan ik nog niet precies zeggen: misschien wordt het een soort ponton-achtige oplossing. Die moet binnen enkele weken gerealiseerd zijn. Ook PWN wil namelijk heel graag dat de recreant door de duinen naar het strand kan. We zetten alles op alles om het voor elkaar te krijgen."

"We zijn overvallen door de vele hoosbuien"

Over de verdere toekomst kan Vreken nog niet heel veel zeggen, behalve dat PWN daar zich nadrukkelijk het hoofd over breekt. "De hoosbuien van de laatste tijd zullen als gevolg van klimaatverandering vaker voorkomen. Droge periodes zullen afgewisseld blijven worden met extreem natte tijden, zoals het laatste half jaar. We waren best wat gewend, maar wat er sinds begin dit jaar naar beneden is gekomen, is echt extreem. Daar zijn we door overvallen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Waterfietsen door de duinen. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Waren de maanden april en mei vroeger goed voor een groot deel van de verdamping van het vele regenwater; dit jaar was daar geen sprake van. Opnieuw domineerden de buien. Vreeken: "Als alles begon te bloeien, zakte het waterpeil altijd vanzelf. Dat bleek dit keer niet de waarheid. Het peil is wel iets gezakt, maar grote delen van de rijwielpaden staan nog steeds onder water."

Natura 2000

Vreeken benadrukt dat PWN juist vanwege het natte weer op langere termijn denkt aan structurele maatregelen om het strand begaanbaar te houden door de duinen. Wel vraagt hij om enig begrip. "Want we hebben nu eenmaal te maken met Natura 2000-gebied. Je kunt niet zomaar fietspaden verleggen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Fietstoeristen stuiten op een sloot. - Foto: NH Media/Fred Segaar

De Fietsersbond is blij met de aangekondigde maatregel, maar blijft kritisch op PWN. Zo betreurt de belangenvereniging het dat alleen het pad van Bleek en Berg naar Parnassia wordt aangepakt. Jaap Moerman van de Fietsersbond: ''Fietsers die bij Bleek en Berg de duinen in gaan, gaan rechtdoor naar Kattendel. Mensen die naar Parnassia gaan, doen dat via de Zeeweg.'' 

Verwijt

De belangenvereniging verwijt het waterleidingbedrijf te veel tijd nodig te hebben om oplossingen aan te dragen, aldus Moerman: "Op zich is het goed dat er nu iets gebeurt, alleen vind ik het gek dat ze nog geen idee hebben hoe ze het gaan aanpakken. Bovendien duurt het te lang. Ze hebben het over de start van het zomerseizoen, maar dat is toch eigenlijk al lang begonnen? In Vlieland waren ze heel snel met een oplossing. Daar hebben ze een pad over het water aangelegd. Ik vraag me echt af waarom het hier allemaal zo lang moest duren. Misschien noemen ze ons nu zeurdozen, maar ik verwijt PWN dat ze slechts reactief handelen."

Duitse toeristen

Moerman was vorige week in de Kennemerduinen om de waterstanden op de paden te meten. Vergeleken met de laatste meting op 10 april was het peil iets gezakt, maar stond voor fietsers nog steeds veel te hoog om door te trappen. "We kwamen enkele groepjes Duitse toeristen tegen die geen idee hadden wat ze aantroffen. 'Dat zou bij ons meteen opgelost zijn', zei één van hen. Die mensen vonden het niet leuk. Je moet je afvragen of ze ooit nog eens terugkomen."

Duitse toeristen in de duinen. - NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]