Ga naar Content

Nog altijd geen einde aan waterellende Bergen aan Zee: "Het is dweilen met de kraan open"

Ondergelopen kelders, verzopen tuintjes en overgelopen putten. Inwoners van Bergen aan Zee hebben er al maanden last van. Tijdens de inwonersbijeenkomst in Hotel Meyer in Bergen aan Zee konden inwoners in gesprek met de verschillende overheden die zich in moeten zetten tegen de overlast. En dat zit veel aanwezigen erg hoog. "Laat zien dat er wat gedaan wordt dan!", roept een aanwezige boos. 

Een van de vele plekken in Bergen aan Zee waar wateroverlast is - Foto: Provincie Noord-Holland

De vergaderruimte in Hotel Meyer zit goed vol maandagavond. In groten getale zijn de inwoners van Bergen aan Zee aanwezig bij de bijeenkomst over de wateroverlast in de regio. Op veel verschillende plekken in Bergen aan Zee hebben mensen te maken met ondergelopen kelders, maar ook hele fietspaden en wegen liggen onder water. "Het heeft al ruim zeven maanden geduurd, dus het is wel eens tijd", aldus een aanwezige.

Noodplan

"De hoeveelheid water waar wij met z'n allen nu last van hebben is een incidentele gebeurtenis, maar we kunnen niet vooruit kijken", vertelt de hydroloog (deskundige, red.) die uitleg geeft over de verschillende methodes en situaties rondom de wateroverlast. "Grondwater kent geen grenzen en stroomt van het ene naar het andere perceel. De gemeente moet ervoor zorgen dat de grondwaterstand structureel in orde is."

"Er moet een noodplan komen voor komende winter zodat we niet nog een keer in dezelfde situatie komen te zitten." En daarvoor moet duidelijk worden wie verantwoordelijk is voor welk terrein binnen het probleem. "De provincie, PWN, de gemeente en de bewoners moeten allemaal meewerken."

"Kom eens met een concreet plan en zorg ervoor dat de pompen weer aan gaan"

Een van de aanwezige bij de bijeenkomst over het wateroverlast

Eerder dit jaar zijn er drie pompen geplaatst om het overtollige water deels weg te pompen. Momenteel zijn er twee daarvan vanwege een aantal klachten en het aankomende toeristenseizoen weggehaald. Dat roept vragen op bij de inwoners. "Toen alle pompen overdag aanstonden hadden wij iets minder last van het water. Wat is dan de reden geweest om ze weg te halen? Alle beetjes helpen lijkt met toch?", vraagt een van de aanwezigen zich af.

Daar zijn veel mensen het mee eens. Als de wethouder 'pompen weer aan' zegt, wordt er hard geklapt. De afweging voor het weghalen van de pompen is voor veel aanwezigen namelijk onduidelijk. "Er hebben zo veel mensen schade, dan ga je je echt afvragen wat die paar klachten voorstellen tegenover al die mensen die in de problemen zitten."

'Ellende'

Een andere aanwezige, Bart Meijer, heeft eigen tennis- en midgetgolfbanen waar hij door het hoge water geen gebruik van kan maken. "Die staan al maanden helemaal onder water", vertelt hij. "Het is echt ellende, we slapen er al heel lang slecht van en we doen wat we kunnen. Het is echt dweilen met de kraan open, want het water staat zo'n 40 à 50 cm hoog. Ik maak me zorgen of het ooit nog goedkomt."

En Bart is zeker niet de enige die zich zorgen maakt. Veel aanwezigen uiten hun ongenoegen. "Dat het probleem niet van vandaag op morgen is op te lossen snappen we allemaal", vertelt een inwoner. "Maar kom eens met een concreet plan en zorg ervoor dat de pompen weer aan gaan."

En nu?

Dat concrete plan kan nog even op zich laten wachten. Deze avond was het beginpunt om samen tot oplossingen te komen. De vervolgstap tegen het wateroverlast is nog niet duidelijk. Daarover gaan de gemeente, PWN, het Hoogheemraadschap en de provincie nog in gesprek. Daarna volgt er snel een vervolgavond waarin de mogelijke oplossingen besproken worden. Volgens de wethouder vindt die avond over ongeveer twee weken plaats. Het laatste over de wateroverlast in Bergen aan Zee is dus nog niet gezegd.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]