Ga naar Content

Moordzaak tattoo-artiest Steve vermoedelijk niet nog dit jaar inhoudelijk behandeld

Nabestaanden van de vermoorde Hoofddorpse tattoo-artiest Steve Mahakena moeten waarschijnlijk tot volgend jaar wachten op de inhoudelijke behandeling van de zaak. Dat bleek gisteren tijdens de vierde voorbereidende zitting. Goede vriend en baas van Steve, Ismaël el B., zit inmiddels tien maanden vast op verdenking van moord.

Tatoeages gezet door Steve Mahakena - Foto: Eigen foto's

Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers liet gisteren opnieuw blijken dat hij dat onbegrijpelijk vindt. Volgens hem pleiten de resultaten van de onderzoeken die het Openbaar Ministerie (OM) tot nu toe door vier deskundigen liet uitvoeren El B. juist vrij. "Als ik het allemaal op een rij zet [...] dan kán het niet anders zijn dat u hier iemand heeft zitten die Steve niets heeft aangedaan." 

Omdat de conclusies die het OM uit de onderzoeksresultaten trekt wél richting El B. wijzen, wil Kuijpers 'op elke slak zout leggen'. Dat betekent dat de advocaat andere deskundigen gaat vragen om naar de zaak te kijken en dat kost tijd. Met die wetenschap is het volgens de rechtbank onwaarschijnlijk dat de inhoudelijke behandeling nog dit jaar zal plaatsvinden. 

"Waarom zou ik dan zelf 112 bellen?"

verdachte Ismaël el B.

Het OM is ervan overtuigd dat El B. zijn vriend op 7 maart vorig jaar in zijn eigen woning zo zwaar mishandelde dat hij overleed. De tattooshop-houder houdt vol dat Steve gewond bij hem aanbelde en hij juist heeft geprobeerd zijn leven te redden door hem te verzorgen en uiteindelijk te reanimeren. "Ik kan het maar niet begrijpen. Waarom zou ik dan zelf 112 bellen?", zei hij gisteren tegen de rechtbank van Noord-Holland in Haarlem.

Volgens de officier van justitie wijzen de resultaten van het forensisch onderzoek juist in de richting van El B. "De vraag in dit onderzoek is: waar heeft het geweld tegen Steve plaatsgevonden? Ín de woning van de verdachte, waar het slachtoffer dood is aangetroffen, of buiten? [...] Het héle einddossier laat zien dat alle onderzoekshandelingen op bínnen wijzen." 

Bloedspatten

Ze benoemt drie forensische resultaten die dit zouden ondersteunen: ten eerste zijn er vele bloedspetters en bloedspatten in de woning gevonden, die onder andere hoog op de muur en op het plafond zitten.

"Dat past niet bij verzorgingshandelingen, maar wel bij geweldshandelingen." Daarnaast is nergens buiten de woning bloed gevonden. Ook zou het patroon van de bloedspatten rondom een stoel waarop Steve die avond op heeft gezeten op schoppen en slaan duiden. Kuijpers benadrukt dat Steve veel hoestte, en het bloed daardoor op de vloer, muur en het plafond terecht zou zijn gekomen. 

De situatie drukt volgens Kuijpers zwaar op zijn cliënt. Een psycholoog en psychiater zouden hebben vastgesteld dat hij een trauma heeft opgelopen door het verlies van zijn vriend. "Het lijkt net of jullie niet zien dat ik ook iemand ben verloren", zei hij gisteren tegen de rechters. Daarnaast gaat het slecht met zijn tattooshops, omdat El B. inmiddels al tien maanden vastzit. 

De rechtbank oordeelt dat er genoeg ernstige bezwaren liggen om El B. vast te blijven houden en besloot zijn voorarrest met negentig dagen te verlengen. Een datum voor een nieuwe voorbereidende zitting is nog niet bekend. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]