Ga naar Content

Na verlies van haar man neemt Akerslootse Edith nu ook afscheid van hun bakkerij

De laatste bakker van Akersloot - banket- en broodbakkerij van Baar - sluit morgen na ruim een eeuw haar deuren. Sinds de plotse dood van haar man Peter is de werkdruk voor Edith van Baar (44) zo hoog geworden, dat ze afscheid neemt van het familiebedrijf dat ze samen runden. "We hadden allerlei toekomstplannen, maar zijn er nooit aan toegekomen."

Edith in hun bakkerij - Foto: NH/Koen Bugter

De bakkerij werd sinds 1916 gerund door haar schoonfamilie en is na 108 jaar bijna niet meer weg te denken uit het Akerslootse straatbeeld. Haar man Peter was de vierde generatie van de familie Van Baar die de bakkerij overnam.

Als Edith en Peter elkaar in 1999 tegen het lijf lopen, worden ze al snel verliefd. Een jaar later wonen ze samen en in 2003 verwelkomen ze hun eerste kindje. Het stel krijgt daarna nog twee kinderen. Edith kiest ervoor haar baan in de zorg op te zeggen om fulltime in de bakkerij te gaan werken.

Maar als haar schoonvader in 2008 onverwachts overlijdt, komen Peter en Edith plots aan het roer te staan. "We namen het samen over, dus dan doe je alles ook samen. We waren eigenlijk altijd bij elkaar."

"Ik trek het niet meer en moet voor mezelf kiezen"

Edith van Baar

De klap is dan ook enorm als Edith op een vroege ochtend vlak na kerst in 2020 wakker wordt gebeld; Peter is overleden. "We zouden samen oliebollen gaan bakken en hij was al in de bakkerij, maar kreeg daar een hartaanval. De leverancier heeft hem op de grond gevonden. Reanimatie mocht niet meer baten."

Daar stond ze dan, ineens helemaal alleen, met drie jonge, puberende kinderen. Na ruim drie jaar wordt het haar te veel. "Ik was mezelf aan het verliezen. Ik sliep niet meer en kwam niet meer uit mijn woorden", vertelt ze.

"Ik heb alles op alles gezet om door te gaan, maar het ondernemen, de gestegen energiekosten, drie kinderen en het huishouden: het is te veel. Ik trek het niet meer en moet voor mezelf kiezen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Google Maps

Een groot gemis voor het dorp, blijkt ook wel uit reacties op de sluiting. Maar als het aan Edith ligt, zet een nieuwe eigenaar de traditie van haar schoonfamilie voort. "Het is zeker de bedoeling dat er een bakker in terugkomt; de projectontwikkelaar wil dat ook."

Vrijdag is de bakkerij voor het allerlaatst open, van 10:00 uur 's ochtends tot 15:00 uur 's middags. "Het voelt nu heel bevrijdend dat ik ermee stop, maar het is aan de andere kant ook beangstigend. Ik heb daar mijn halve leven samen met mijn man doorgebracht."

Nieuwe start

Toch is Edith niet van plan ooit weer in een bakkerij te gaan werken. "Ik wil gewoon een compleet nieuwe start maken. Hoe ik dat precies ga doen, weet ik nog niet", verklaart ze.

"Inmiddels heb ik mezelf sinds een klein jaar weer een beetje herpakt. We hadden als gezin heel veel plannen, die er mét Peter niet van zijn gekomen. Daar hebben we veel van geleerd. Niets uitstellen, gewoon doen. En dat doen we. Maar dan met z’n vieren."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]