Ga naar Content

Lagere strafeis voor oud-piloot in Alkmaarse verkrachtingszaak na vaststellen stoornis

De officier van justitie heeft vandaag de strafeis tegen oud-piloot Ingmar S. (52) uit Hengelo verlaagd. Hij wordt ervan verdacht in 2022 een vrouw in Alkmaar te hebben verkracht. Het Openbaar Ministerie eist nu vijf jaar celstraf en TBS met dwangverpleging, omdat er na onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) een stoornis bij hem is vastgesteld. 

Foto ter illustratie - Foto: Flickr: Europees Parlement (CC BY-SA 2.0)

Het OM eiste vorig jaar april nog acht jaar gevangenisstraf tegen S., met een vijfjarig contact- en gebiedsverbod. Maar tijdens een tussenvonnis oordeelde de rechtbank dat het onderzoek naar zijn toerekeningsvatbaarheid onvolledig was. Voor observatie werd de oud-piloot daarom naar het Pieter Baan Centrum gestuurd.

Ondanks zijn beperkte medewerking heeft het PBC na onderzoek een stoornis bij de verdachte kunnen vaststellen. De officier van justitie beschouwt S. daarom 'enigszins verminderd toerekeningsvatbaar' en houdt hiermee rekening in de strafeis.

De oud-piloot is in 2018 al veroordeeld voor de ontvoering en verkrachting van een vrouw. Daar kreeg hij 7 jaar gevangenisstraf voor. Tijdens zijn verlof zou hij volgens het OM opnieuw een vrouw hebben verkracht. 

Meer vermeende slachtoffers?

Meerdere vrouwen uit S. zijn verleden hebben zich volgens het OM in dit onderzoek bij de politie gemeld met uiteenlopende verhalen van verkrachting, stalking, inbraak, chantage en bedreiging.

De vrouw uit Alkmaar kende S. al langer en beschouwde hem naar eigen zeggen als een vriend. Ze belden regelmatig en spraken ook weleens af. Meestal was er dan ook, altijd vrijwillig, seks in het spel. Maar vorig jaar juli zou een vrijpartij zijn uitgemond in een brute verkrachting.

S. zou de polsen van het slachtoffer hebben vastgebonden met spanbanden, haar keel hebben dichtgeknepen en meerdere keren hebben geslagen. 

De verdachte ontkent de verkrachting en beweert het tegenovergestelde: de twee fantaseerden volgens hem samen over lichte bondage en er zou niets zonder haar toestemming zijn gebeurd.

De onderzoekers hebben geen zicht gekregen op de seksuele beleving van de verdachte. Volgens het OM omdat hij onschuldig beweert te zijn. "Maar gelet op de eerdere veroordeling voor een verkrachting, de huidige verdenking en verklaringen van bedpartners over seksueel grensoverschrijdend gedrag, bestaat, naast de vastgestelde stoornis, het vermoeden van een seksuele stoornis", verklaart het OM. 

Verplichte behandeling 

Het OM vindt dat S. niet zonder behandeling mag terugkeren in de samenleving en eist daarom TBS met dwangverpleging. "Een ander kader acht het OM niet voldoende, nu de verdachte ontkent, de schuld buiten zichzelf legt, de conclusies van de deskundigen betwist en geen reden voor behandeling ziet", reageerde de officier tijdens de zitting in Alkmaar vandaag. 

Binnen de TBS met dwang-maatregel kan er ook nog nader onderzoek plaatsvinden naar het bestaan van een vermoedelijke seksuele stoornis.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.   

Lees ook