Ga naar Content

Thomas' queer boekhandel valt in de prijzen: "Een plek om helemaal jezelf te zijn"

Thomas Philip Acid krijgt de Winq Community Award voor zijn boekhandel De Queer Boekenkast in Alkmaar. Inmiddels liggen daar meer dan 2500 queertitels. Maar de boekwinkel is meer dan dat, het is ook een 'safe space' voor queer personen. Dat Thomas in de prijzen valt verbaasde hem eerst, maar hij is ook trots. "Heel tof!"

Thomas Philip Acid, eigenaar van de Queer boekenkast in Alkmaar - Foto: Foto: Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman

Afgelopen maandag reikte Winq voor de zesde keer verschillende awards uit aan initiatieven voor het verbeteren van de levens van queer personen. Dit jaar mochten Erwin Olaf, Jörgen Raymann, podcast De Lesbische Liga, theaterhappening Boys Won't Be Boys en boekhandel De Queer Boekenkast een award in ontvangst nemen.

Thomas Philip Acid wint met zijn queer boekhandel De Queer Boekenkast de Winq Diversity Award. Die award wordt uitgereikt aan het sterkste initiatief voor het verbeteren van levens van queer personen vanuit de community. De boekhandel van Thomas is de enige 100% queer boekhandel in Nederland, en wat het helemaal speciaal maakt, is dat hij in Alkmaar gevestigd is.

Verbazing

Eigenaar Thomas Philip Acid is trots, maar in eerste instantie ook verbaasd over de winst. "Ik ben natuurlijk maar een kleine boekhandel, dus ik dacht er zijn toch veel meer initiatieven die deze prijs verdienen?", vertelt Thomas. "Maar later bedacht ik me wel dat ik natuurlijk wel iets unieks heb hier in Nederland."

Met de boekenwinkel wil Thomas een 'safe space' creëren. "Je hoeft hier geen masker op, maar het is echt een plek om helemaal jezelf te zijn." Daarnaast kunnen mensen in de boeken in de winkel representatie vinden. "En ook dat is heel belangrijk", stelt hij.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De queer boeken in de boekwinkel van Thomas - Foto: NH/ Tom Jurriaans

Door de winst merkt Thomas dat er meer aandacht komt voor zijn winkel. "Het is fijn dat er veel ogen zijn die nu aandacht geven aan dit onderwerp. Daar helpt het winnen van de award zeker mee", vertelt hij. Volgens Thomas is het belangrijk dat er nog meer aandacht komt voor de acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. 

"De winst wordt massaal gedeeld en dat vind ik heel tof om te zien", vertelt Thomas enthousiast. In de toekomst hoopt hij dat er naast zijn queer boekenwinkel nog veel meer boekenwinkels als de zijne in Nederland komen. "In Nederland lopen we op het gebied van queer boekenwinkels achter op landen als Duitsland en België waar wel al meerdere queer boekhandels te vinden zijn. Daarom zou het mooi zijn als er ook hier in Nederland meer komen."

Eerder ging NH al langs bij de Queer Boekenkast van Thomas. Bekijk de video hieronder voor meer informatie over de enige LHBTIQ+ boekenwinkel van Nederland.

Alkmaar heeft enige LHBTIQ+ boekenwinkel van Nederland - NH Nieuws/ Tom Jurriaans

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]