Ga naar Content

Saskia schildert middenin Amsterdamse centrum: "Toeristen laten je met rust"

Een groepje Amsterdamse kunstenaars is voor de vijfde neergestreken in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt, om daar onder de naam Blik op de buurt een week lang te werken en te exposeren. "Het is voor ons eigenlijk een soort kunstvakantie. Je ziet altijd weer nieuwe dingen", aldus kunstenaar Linda Rusconi. 

Blik op de buurt - NH Nieuws

Met haar schildersezel, verf en doek fietst kunstenares Saskia Lensink over de gracht langs de Amstel, richting de Magere brug. Daar installeert ze zich en begint te schilderen. Toeristen en Amsterdammers lopen en fietsen langs en werpen af en toe een blik op Saskia.

"Het gekke is dat het hier druk is, maar dat toeristen je over het algemeen met rust laten", zegt Saskia lachend. "In andere Amsterdamse buurten krijgt ik veel meer opmerkingen. Meestal positief, maar er kwam ook een keer een man met een Albert Heijn-tas achter me staan en die zei: "Ik ben een échte kunstenaar."

Werkvakantie in de stad

Saskia is één van de acht kunstenaars die deze week is neergestreken in Amsterdam-Centrum. Galerie Kunstruim is hun pop-up werkplaats en expositieruimte. Andere jaren zaten ze met hun project Blik op de buurt in onder andere de Baarsjes of in Nieuw West. De kunstenaars, schilders, een fotograaf en een graficus, laten zich inspireren door de buurt waar ze die week verblijven.

"Voor een week kun je doen wat je wilt en je helemaal richten op die buurt", vertelt kunstenares Linda Rusconi. "Het is een soort werkvakantie met leuke mensen om je heen. En je ziet steeds weer nieuwe dingen, ook al ken je de buurt heel goed."

Historie en liefde

Linda is dol op portieken. "Mensen lopen er langs of er doorheen. Maar als je goed gaat kijken, zie je hoe mooi of bijzonder zo'n portiek vaak is." Ze maakt eerst foto's van portieken in de Nieuwmarktbuurt die haar aanspreken. Later werkt ze deez foto's uit tot schilderijtjes. 

De schilder staat bij een historisch pandje aan de Kromboomsloot waar een oudere mevrouw druk is met haar plantjes. "Hier zie je zoveel historie en ook liefde en zorg, dat vind ik ontroerend", vertelt ze. Om vervolgens naar een portiek te lopen waar een deur onder de stikkers en graffiti zit. "Een portiek is ook wel een beetje het verlengde van je persoonlijkheid. Kijk naar een portiek en je weet wie er achter de deur woont", lacht Linda.   

Linda spot portieken in de nieuwmarktbuurt - Foto: NH Media

Saskia schildert graag buiten op locatie omdat ze dan de omgeving goed ziet, voelt en ervaart. "Je moet heel snel werken en reageren op wat je ziet. Het gaat om de impressie, dus het hoeft ook niet fotografisch te kloppen", legt ze uit "Het blijkt gewoon heel goed bij mij te passen. Ik ben ook graag buiten". Ze moet ook keuzes maken. Soms begint ze met een strakblauwe lucht die boven de Amstel hangt. Maar dan komen er wolken en moet ze kiezen of de de blauwe lucht handhaaft of de wolken in het schilderij zal schilderen. Nadeel van buiten schilderen is dat het plotseling heel hard kan gaan regenen. "Dan pak ik snel in. Daar kan mijn doek niet tegen", lacht Saskia. 

De kunstenaars van Blik op de buurt zijn tot en met zondag 2 juni aan het werk in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt. In Galerie Kunstruim aan de Jodenbreestraat kun je ze zien werken en is ook een groeiende expositie van hun werken. 

Foto: NH Media

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.