Ga naar Content

Scheermarathon: 1.500 schapen van schaapsherder Marijke geschoren

In twee dagen tijd zo'n vijftienhonderd schapen scheren: dat heeft schaapsherder Marijke Dirkson uit Burgerbrug op het programma staan. Nu het einde van mei is aangebroken en de dagen en nachten weer warmer worden, is hét moment aangebroken om de wollige dieren te verlossen van hun dikke vacht. "De wol is nu rijp, dan komt die iets op de huid te liggen", aldus Dirkson. "Dus dit is een heel goed moment."

Professionele scheerders ontdoen in mum van tijd het schaap van hun vacht - NH Nieuws

Aan de lopende band en met zichtbare routine nemen drie professionele scheerders de schapen één voor één onder handen. In minder dan een minuut worden de wollige dieren van hun vacht ontdaan. Het afgeschoren product wordt vervolgens gekeurd door speciaal voor vandaag opgetrommelde vrijwilligers. "De goede wol gaat de ene kant op. Die kan gebruikt worden om te spinnen om er uiteindelijk kleding van te maken", licht vrijwilliger Annet van Duin toe. "De vuile wol gaat dan weer de andere kant op."

Verschillende bestemmingen voor de wol

De kwalitatief wat mindere wol krijgt weer een hele andere bestemming. "Wol is momenteel heel weinig waard", aldus schaapsherder Marijke. "Wij gebruiken de wol om te 'mulchen': dan gebruik we het als onderlaag op het land dat onkruid tegenhoudt. En een ander groot deel gaat in de mestpot en wordt uitgemest op het land."

"Voor de schapen is het gewoon lekker, op een gegeven moment moet die vacht eraf"

Marijke Dirkson, schaapsherder

Voor de schapen zelf is de scheerbeurt misschien een beetje gedoe, maar uiteindelijk worden ze er toch ook wel weer blij van. "De geschoren schapen voelen dan ineens weer de wind langs hun huid gaan, die zie je dan een beetje springen", glimlacht Marijke. "Andere schapen staan straks tussen het riet, dus die voelen dat dan weer kriebelen. Voor die schapen is het gewoon lekker, op een gegeven moment moet de vacht er gewoon af."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]