Ga naar Content

Vlag halfstok op Schiphol ter nagedachtenis aan slachtoffer incident met vliegtuigmotor

Schiphol heeft meerdere Nederlandse vlaggen halfstok gehesen ter nagedachtenis aan het slachtoffer van het incident bij een KLM-toestel. Op het platform kwam vanmiddag iemand om het leven nadat diegene in een vliegtuigmotor terecht was gekomen.

Vlag halfstok op Schiphol na dodelijk incident met vliegtuigmotor - Foto: NH Media

De mensen die NH spreekt die op Schiphol werken, zijn aangedaan door het nieuws. Ze leven mee met de nabestaanden. Er heerst veel ongeloof: hoe kan zoiets op het veilige Schiphol gebeuren?

'Afschuwelijk incident'

Eerder liet KLM weten dat er 'een afschuwelijk incident heeft plaatsgevonden waarbij een persoon in een draaiende vliegtuigmotor is beland'. KLM-directeur Marjan Rintel schrijft dat 'onze gedachten uitgaan naar de naasten van de overledene en alle mensen die het ongeval hebben gezien', 

Lees ook

Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat gebruikt ongeveer dezelfde woorden: "Verschrikkelijk nieuws over een dodelijk ongeluk op Schiphol vandaag. Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden van het slachtoffer en de mensen die getuige waren van het ongeval."

Toedracht nog onbekend

Overigens is nog niet officieel bevestigd dat het om een ongeluk gaat. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de oorzaak van het incident. Ook onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn inmiddels op Schiphol aanwezig.

Luchtverkeersleiding Nederland schrijft 'geschokt' te zijn. "Voor het achterhalen van de toedracht is onderzoek nodig. LVNL zal hier medewerking aan verlenen." 

Procedures

Vliegtuigmotoren zijn zeer gevaarlijk, zegt NH's Schiphol-verslaggever Eline Boshuizen op de radiozender van NH. "Er zijn strenge procedures op Schiphol om ervoor te zorgen dat medewerkers, maar ook passagiers niet in de buurt van een draaiende motor komen.

"Medewerkers moeten daar ver van weg blijven, vooral als toestellen draaien of kunnen worden gestart. Alle vliegtuigmotoren creëren een zuigkracht die je erin kunnen slepen. Dit staat bekend als de 'opzuigzone' en kan dodelijk zijn. Hoe dit toch heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk."

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]