Ga naar Content

Honderd kilometer roeien langs de Ringvaart: kontpijn, blaren en zwempartijen

Voor de 49e keer waagden meer dan honderd roeiboten zich vandaag aan de grootste roeimarathon van Nederland: de Ringvaart Regatta. De wedstrijd voer grotendeels langs de Haarlemmermeerse Ringvaart, en NH ving de roeiers net iets over de helft op bij Lisserbroek.

NH ging kijken op de tussentijdse rustplaats bij Lisserbroek - NH Nieuws

Vermoeide gezichten, ingetapete handen vol blaren en vluchtige massages tegen de spierpijn. Het is niet niks om op een dag honderd kilometer te roeien. In alle vroegte vertrokken de meer dan honderd deelnemende boten uit Leiderdorp, om de gehele Ringvaart van Haarlemmermeer af te roeien. En dan ben je er nog niet: de finish ligt in Delft.

Maar ze hebben het voor over. Naast de uitdaging en de lol roeien veel ploegen ook voor het goede doel. Elk jaar haalt de wedstrijd op die manier duizenden euro's op voor verschillende stichtingen.

"De gezichten staan inmiddels een stukje minder vrolijk dan eerder"

Coach-supporter Debra de Lange over haar roeiers

Maar ook met zoveel motivatie blijft het zwaar, zo lang roeien. "De gezichten staan inmiddels wel een stukje minder vrolijk dan aan het begin van de dag", vertelt coach en supporter Debra de Lange: "Maar we zijn al over de helft, dus het gaat ze echt wel lukken."

Op de rustplaats bij Lisserbroek hebben de roeiers 63 kilometer achter de rug, het Noord-Hollandse deel van de route. En op dat parcours kun je allerlei problemen tegenkomen. Boten varen door materiaalpech kilometerslang met maar een deel van de roeiers, de wind blaast je rondom Schiphol vol de kant in en je kunt zelfs te water raken. Dat gebeurde met een roeister uit Lisse die de golfslag van een binnenvaartschip verkeerd inschatte.

Tekst gaat verder onder de foto.

De handen van roeier Albert Smand na honderd kilometer roeien - Foto: Pieter Sedelaar

Maar finishen zullen ze, hoe goed of hoe kwaad het ook gaat. Dat is wel duidelijk wanneer NH een aantal roeiers spreekt: "Zodra we eenmaal de Kaag over zijn knallen we hem in een keer door naar Delft. No way dat we dit nog uit handen gaan geven." De laatste roeiers varen inmiddels ter hoogte van Den Haag en hebben nog tot middernacht om over de streep in Delft te komen.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]