Ga naar Content

Iebel (94) springt elke dag de Noordzee in: "Ik ga door tot de laatste snik"

Met tweehonderd leden bruist Zwemvereniging Marsdiep vooral in de zomer. Elke woensdag vanaf mei duiken de zwemmers de zee in en genieten ze daarna van een gezamenlijke kop koffie. De 94-jarige Iebel Jeensma zwemt al bijna dertig jaar mee en waardeert de combinatie van sport en saamhorigheid. "Het is niet alleen het zwemmen dat zo fijn is."

Leden 100-jarige zwemvereniging Marsdiep willen niks anders dan het zoute water - NH Nieuws

"We hebben nu zo'n tweehonderd leden. Daarmee is onze zwemvereniging springlevend. Maar goed, de meeste mensen zie je verschijnen als het echt zomer is en de temperaturen er op beginnen te lijken", vertelt secretaris Marianne Mensink. Elk jaar wordt op de dijk een container neergezet waar de leden zich kunnen omkleden en waar, elke woensdag, een kop koffie wordt gedronken.

"Ik ben 94 jaar oud en zwem hier nu bijna dertig jaar", vertelt Iebel Jeensma, het oudste lid van de club, als hij net uit het water komt. "Het is niet alleen het zwemmen dat zo fijn is. Het is ook het sociale aspect, de saamhorigheid er omheen. Het is een mooie club."

"Ik ga door tot de laatste snik"

Iebel Jeensma (94)

De club heeft zelf de lijnen uitgezet in zee. Even was het anker zoek na het vorige seizoen, maar alles is weer gerepareerd. "Het is het zeewater hè, er gaat niets boven zeewater. Een zwembad is leuk, maar dit is het. En ja, de groep is gewoon heel erg leuk", zegt Attie Boekholtz die al sinds 1992 lid is van de zwemvereniging.

"Mijn moeder kwam hier in 1936 wonen. Toen waren er twee verenigingen. Een daarvan, Frisse Morgen, was speciaal voor de vrouwen van de marineofficieren. Na de oorlog zijn de verenigingen samen gegaan in Zwemvereniging Marsdiep. Als kind had je hier verder geen zwembad, alleen het bad voor de Marine, dus dan ging je hier zwemmen."

De koffie stroomt ondertussen rijkelijk uit zelf meegenomen thermosflessen. Iebel, die bijna even oud is als de vereniging zelf, denkt nog lang niet aan stoppen. "Je geniet van het water en het is een mooi begin van de dag. Je bent de hele dag fris. Ik ga door tot de laatste snik."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]