Ga naar Content

Rotondestress en een gehate knip: Aalsmeerders kunnen ei kwijt over verkeersknelpunten

Zo'n dertig ervaringsdeskundigen vertelden de gemeente Aalsmeer gisteren tegen welke knelpunten zij als verkeersdeelnemers aanlopen. De inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart waren ingegaan op een uitnodiging van de gemeente om mee te denken over een nieuw 'Verkeerscirculatieplan.'

Inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart denken mee over een nieuw verkeersplan - Foto: NH Media

Op een grote kaart van Aalsmeer en Kudelstaart plakten deelnemers driftig post-its met daarop een toelichting bij verkeersknelpunten waar het volgens hen beter kan worden ingericht. Al snel werd duidelijk over welke weg de meeste zorgen zijn: de beruchte Burgemeester Kasteleinweg (N196).

Veel klachten gaan over de rotondes waar veel ongelukken gebeuren. Onderzoeksbureau DTV concludeerde in 2022 al dat de vijf rotondes op de Burgemeester Kasteleinweg onduidelijk en verwarrend zijn. "Ik mijd die weg echt en moet daardoor flink omrijden", vertelt Lydia Lucke uit Kudelstaart. 

Lees ook

Een andere aanwezige, Peter Schrama, begrijpt niet waarom ze de rotondes niet hetzelfde maken als die in Uithoorn en Hoofddorp. Volgens hem is de oplossing duidelijk en dus schrijft hij op zijn post-it dat de busbaan weer met de rotonde mee moet gaan lopen in plaats van er dwars overheen.

Dat leek tot nu toe geen optie voor de gemeente en provincie Noord-Holland, die de busbaan beheert. Inmiddels worden wel gefaseerd aanpassingen gedaan, zoals duidelijkere bebording en tekens op de weg.

Mijden

Ook Schrama merkt dat veel Aalsmeerders en Kudelstaarters de Burgemeester Kasteleinweg mijden. "Dan gaan ze allemaal over de Stommeerweg en wordt het daar heel druk. Er woont een mevrouw die slecht ter been is en gewoon niet meer kan oversteken."

Dat vermijdingsgedrag komt niet alleen door de rotondes waar een busbaan dwars overheen loopt. Ook de knip - inmiddels een vies woord voor de meeste deelnemers - bij de rotonde met de Zwarteweg veroorzaakt veel ergernis. De knip moet voorkomen dat auto's op de Burgemeester Kasteleinweg rechtdoor de busbaan op rijden, maar regelmatig belanden automobilisten die de situatie niet begrijpen toch op deze baan.

Tekst gaat verder onder de foto.

De boodschap is duidelijk: De knip moet eruit - Foto: NH Media

Automobilisten die wel de regels volgen moeten een stuk binnendoor rijden, waardoor het bijvoorbeeld op de Hortensialaan weer een stuk drukker wordt. De gemeente heeft eerder beloofd de gehate knip eruit te halen, maar op welke termijn dat gebeurt, is niet bekend.

Niet alleen de Burgemeester Kasteleinweg baart de deelnemers zorgen. Deelnemer Jeroen van Dillewijn fietst veel en maakt zich zorgen over de veiligheid van veel 'hobbelige en te smalle fietspaden'. "De staat van veel fietspaden is al jaren heel slecht." Een aantal deelnemers vindt dat de fietspaden met de opkomst van de e-bike al helemaal niet meer voldoen.

Verdwijnen van buslijnen

Ook over de bereikbaarheid door het verdwijnen van buslijnen zijn zorgen. Schrama: "Veel Aalsmeerders werken op Schiphol. Ook ik moet vaak naar Schiphol en er is nu niet eens meer een directe buslijn. Je moet overstappen, maar die tweede bus komt heel vaak niet. Nu neem ik maar een taxi."

Inwoners die gisteren niet naar de bijeenkomst konden komen kunnen nog tot en met maandag 10 juni hun input geven via participatie.aalsmeer.nl. In september komt de gemeente met een terugkoppeling. De gemeenteraad moet het Verkeerscirculatieplan uiteindelijk goedkeuren. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]