Ga naar Content

Enorme stankoverlast voor Hoofddorpse wijk Overbos door nieuwe ondergrondse containers

Ze staan er sinds december, de nieuwe ondergrondse containers in de wijk Overbos in Hoofddorp. Met een pasje kunnen omwonenden hun huisvuil wegbrengen. Sindsdien stapelen de vuilniszakken en ander afval zich op naast de containers in plaats van erin, met alle stinkende gevolgen van dien. Hoe kan dat gebeuren? NH zocht het uit.

De ondergrondse containers worden gebruikt als veredelde vuilstort - Foto: NH Media

"Een kwestie van gewenning", noemt een woordvoerder van de gemeente het bij navraag. "We zien dan dat er mensen zijn die hun oude routine nog niet hebben losgelaten, ook al staan de oude containers er niet meer." De gemeente kan zien dat veel mensen die een milieupas voor de containers toegestuurd hebben gekregen, die nog geen enkele keer hebben gebruikt.

Dat herkennen de buren van een van de containerlocaties langs de Liesbos maar al te goed. "Het is niet te filmen, sommige mensen zijn gewoon te lui om hun pasje voor de scanner te houden. Het gaat ontzettend stinken en de vogels rijten die zakken open", vertelt een man wiens balkon op nog geen tien meter van een container is gelegen.

Tekst gaat verder onder de foto's 

Bij een rondgang door de wijk is goed te zien hoe groot de rotzooi is. Vrijwel alle containers worden omringd door kapotte vuilniszakken en rottend afval, een driegangenmenu voor kraaien en meeuwen. En de problemen spelen niet alleen in Overbos. Ook in de wijk Graan voor Visch stapelden de vuilniszakken zich metershoog op. Daar hadden ook de kleinere gleuven van de nieuwe containers een rol in.

In de wijk Graan voor Visch onderneemt de gemeente nu samen met de vuilverwerker Meerlanden actie, vertelt een woordvoerder van Meerlanden: "Dat bestaat uit extra communicatie zoals het meegeven van duidelijke instructies waar inwoners met afval naartoe kunnen, informeren dat milieupasgebruik gratis is en extra alert zijn op storingen en defecten aan containers."

"Dit is toch geen vuilstortplaats?"

Bewoonster van de Liesbos

Maar alleen omwonenden die de boel vervuilen, is niet het enige wat de buren zien: "Ik zie vaak genoeg auto's voorbijrijden die kort stoppen, hun zooi naast de container tyfen en er dan linea recta weer vandoor gaan. Dit is toch geen vuilstortplaats?"

De bewoners denken met weemoed terug aan de oude rolcontainers, die in een eigen ruimte stonden onder de appartementencomplexen: "Dat werkte echt prima. Nooit stank, geen muizen, nul overlast. Ik snap dat de gemeente alles graag wil straktrekken met die ondergrondse containers, maar als dat dit tot gevolg heeft? Ik word 's ochtends vroeg gewoon wakker door de meeuwen."

Zijn er dan geen andere oplossingen, zoals extra afvalrondes, om de bewoners van Overbos uit de stank te helpen? "Onze ervaring is dat vaker legen vaak geen zin heeft, omdat de containers dan niet vol zitten", vertelt de woordvoerder van Meerlanden. "Extra vaak het afval ophalen is bovendien symptoombestrijding, want daar los je het dumpen niet mee op."

Singaporese boetes

In Enschede stemde de gemeenteraad onlangs in met boetes voor zwerfafval van wel 1.000 euro, naar Singaporees voorbeeldGemeente Haarlemmermeer is nog niet van plan zulke rigoureuze maatregelen te nemen: "Hoge boetes zijn niet per se de meest effectieve aanpak. Bij een overgang naar een nieuwe situatie is het allereerst belangrijk om iedereen te betrekken en goed te informeren over de juiste manier van afval aanbieden."

Wat de gemeente ook doet, totdat de problemen zijn opgelost zitten de buurtgenoten er mee: "Ik maak m'n borst alvast nat voor als het binnenkort echt lang warm wordt. Dan kan ik wel gedag zwaaien tegen lekker in mijn achtertuin zitten met die stank."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]