Ga naar Content

Markant Chinees restaurantschip in Den Helder verkocht: "Een icoon verlaat de stad"

Na meer dan tien jaar roemloos aan de kade, krijgt het drijvende Chinees restaurant North Palace een nieuw leven. Het schip is geveild en verkocht aan een Belgische koper die er woningen in gaat bouwen en mogelijk nog kantoorruimte. Voor het eind van de maand zal Den Helder een icoon armer zijn.

Chinese boot North Palace wordt geveild - Foto: NH Media

"Ik heb al heel wat schepen geveild, maar dit is het eerste Chinese restaurantschip. Officieel is het eigenlijk geen schip maar een ponton, trouwens. Voor ons was dit ook een spannende veiling. Het schip ligt al sinds 2013 stil en als je binnenkomt, zie je dat er echt nog wel wat moet gebeuren. Maar in de loop van de dag begonnen de biedingen toch te lopen", vertelt Richard Dieteren van veilinghuis Troostwijk Auctions.

Mark van Wonderen is expert in de wereld van de Chinees-Indische restaurants. Hij maakte een fotoboek over al deze eetgelegenheden in Nederland. "Dit is een prachtig exemplaar. Vooral met die pagodes die er aan gelast zijn. Je kan zien dat er nagedacht is over het ontwerp. En dat is bijzonder. Heel veel restaurants zijn snel een beetje opgetuigd met wat spullen uit de groothandel. Maar dit was vroeger echt een mooi, chique restaurant."

Tekst gaat verder onder de foto...

Restaurantschip North Palace in Den Helder - Foto: NH Media

Dat de glans van toen er nu behoorlijk af is, doet pijn bij de schrijver. "Ik heb er helaas nooit gegeten voor het dicht ging, maar heb wel foto's uit die tijd gezien. Mooie ronde tafels met keurige kleedjes. Mijn hart bloedt als je dan ziet hoe verloederd het is en dat de vandalen er binnen hebben huisgehouden."

De verkoop van zo'n schip is geen alledaags werkt. De biedingen begonnen daarom voorzichtig, vertelt Richard Dieteren: "In de ochtend stond de teller nog op 8500 euro. Maar er is uiteindelijk heel veel geboden. Vanuit acht verschillende landen zijn er maar liefst 104 biedingen gedaan. Uiteindelijk werd het hoogste bod 49.999 euro. Daar komen dan nog wel nog btw en veilingkosten bij. Het totaalbedrag zal een kleine 72.000 euro zijn", legt Dieteren uit.

Tekst gaat verder onder de foto...

Het restaurant in betere tijden - Foto: http://www.northpalace.nl/

De drijvende Chinees is niet het enige restaurantschip in ons land, weet Mark van Wonderen. "Er is er nog één in Amsterdam, bij de Euromast in Rotterdam ligt er ook nog één. En vroeger had Lobith ook een Chinees restaurantschip, maar die is al verdwenen. Deze in Den Helder is mooi en traditioneel. De kleuren groen en rood komen heel veel voor bij Chinese restaurants. Een icoon verlaat de stad."

Waar het schip nu naartoe gaat en verbouwd wordt, is niet duidelijk. Richard Dieteren van Troostwijk Auctions: "De nieuwe eigenaar zal natuurlijk met Teerenstra in Den Helder, waar het schip nu aan de kade ligt, moeten overleggen. Maar onze informatie is dat het schip daar eind juni vertrokken moet zijn. Toen het hoogste bod bekend was, hebben we het voorgelegd aan de huidige eigenaar en die ging er mee akkoord. Die is erg blij dat het schip nu een tweede leven krijgt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]