Ga naar Content

Canadese familie van veteraan reist naar Obdam voor emotionele ontmoeting met legerjeep

Een emotionele ochtend voor de Canadese Phyliss Cyr Roy, die op Schiphol oog in oog stond met de legerjeep waar haar vader in reed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dankzij Nick Obdam, uit Obdam, wist ze dat 'zijn' jeep behouden is gebleven en greep ze kans aan om deze te bezoeken. 

Foto: NH Media

Vlak na de aanschaf van de jeep uit 1942 zag Obdam een inscriptie in het stuur staan. Het bleek een naam, namelijk die van Buck Cyr. Hij zocht op internet uit wie deze soldaat was en kwam in contact met de dochter van Buck. Dat schrijven heeft geleid tot deze ontmoeting, na anderhalf jaar online contact. 

En met een zeer emotionele Phyliss Cyr Roy tot gevolg, want voor haar is het daadwerkelijk zien en kunnen aanraken van de jeep erg bijzonder. "Om deze prachtige jeep te zien die mijn vader reed tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat betekent veel voor me", vertelt ze. "En om hier te zitten en hetzelfde stuur vast te houden dat hij vasthield toen hij negentien was."

Buck Cyr is een dag na D-day in Normandië beland en kwam toen, als 19-jarige jongen, via België in Nederland terecht. Hij maakte deel uit van de 5th Canadian Armoured Division en bracht communicatielijnen tot stand. Eenmaal in Nederland ging hij onder meer naar Arnhem en Delfzijl. 

Vernoemd

De achterkleinzoon van Buck Cyr legt, samen 300 andere Canadese scholieren, de komende dagen dezelfde route af die Cyr als soldaat maakte. Extra speciaal voor de achterkleinzoon, want hij draagt 'Buck' als tweede naam. "Ik ben heel trots", geeft hij aan. "Hij is een van mijn idolen en een geweldig rolmodel."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media

Buck Cyr keerde na de oorlog terug naar Canada, bleek een groot ijshockeytalent en maakte naam in de sport. Uiteindelijk overleed hij op 95-jarige leeftijd. Enkele jaren voor zijn overlijden bezocht hij samen met zijn dochter Phyliss al veteranendagen, maar 'zijn' jeep kwam hij nooit tegen. Wat hij daar precies mee bedoelde, wist ze toen nog niet, want over de inscriptie had hij niet verteld. 

'Beste plek'

Toen ze dat, via Nick, hoorde, viel alles op zijn plek. "Ik zie het zo voor me dat hij dat deed", aldus Phyliss. "Hij zou de hele tijd aan het lachen zijn." Door het stuur vast te houden voelt ze zich weer even verbonden met haar vader en eigenlijk zou ze best graag wegrijden in de jeep.

"Ik zou dat heel graag willen en ik zou ook graag het stuur in mijn koffer stoppen en meenemen naar Canada", vertelt ze. "Maar ik weet dat het in Nederland thuishoort, hier vocht hij in de oorlog. Wat mij betreft, is deze jeep op de beste plek en in de beste handen, bij Nick en zijn familie."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]