Ga naar Content

Onderwateronderzoek naar Texels wrak hervat: wat ligt er nog meer verborgen?

Maritiem archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) duiken vandaag verder op het Palmhoutwrak voor de kust van Texel. Het wrak is wereldberoemd geworden door de vondst van 'de Jurk', een zilveren trouwjurk en pronkbeker en honderden andere vondsten. Mogelijk bevat het 17e-eeuwse scheepswrak nog heel veel meer waardevolle spullen. "Misschien leidt het tot de naam van het schip."

Een kleine vondst bij het hervatte onderzoek naar het Palmhoutwrak bij Texel - Foto: Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Het scheepswrak is na de bijzondere vondsten van acht jaar geleden uit voorzorg onbereikbaar gemaakt. Onder meer vanwege de twijfelachtige manier van berging van de unieke vondsten, uit vrees voor roof, maar ook vanwege de bedreigingen door paalworm en stroming. Het meest kwetsbare deel van het Palmhoutwrak is afgedekt met steigergaas en inmiddels ook een flinke laag zand, vertelt onderzoeker Thijs Coenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Afgelopen week is begonnen met het graven van drie sleuven, bij het voor- en achterschip en over het vermoedelijke ruim ligt een sleuf van 10 meter lang en drie meter breed. Coenen: "Daar zijn we al op de laag voor archeologische vondsten. We hebben nog niet veel gevonden. alleen wat stammetjes palmhout en een scherf. Maar deze week komen er zeker vondsten naar boven. Hopelijk wat moois."

Palmhoutwrak of...?

En dan is er nog steeds de zoektocht naar de naam van het schip. Een voor de redactie nog onbekend onderzoek zegt dicht bij het antwoord te zijn. Coenen: "De naam zingt rond, maar ik ben nog niet overtuigd." Hij hoopt na de zomer meer duidelijkheid te krijgen. "Van dit wrak zijn ontzettend veel spullen gevonden. Heel bijzonder, maar die zeggen niet direct iets over de identiteit van het schip. Het was een straatvaarder uit het midden van de 17de eeuw, maar dat is onvoldoende informatie."

Om de identiteit van het wrak nader te kunnen bepalen, moet ook gekeken worden naar de lading, vertelt Coenen. Die combinatie van vondsten, lading, de bouw en datering van het schip maakt dat onderzoekers misschien in de archieven kunnen achterhalen welk schip het nu geheten Palmhoutwrak in werkelijkheid is geweest. "Hopelijk vinden we in het ruim iets dat naar de naam kan verwijzen."

Tekst loopt door onder de foto.

De zijden jurk waarmee het Palmhoutwrak wereldberoemd werd - Foto: Museum Kaap Skil

Coenen heeft ontzettend veel zin in het onderzoek. "Het is ontzettend leuk en heel gaaf. Ik word hier heel blij van. Dit is net even iets meer dan andere onderzoeken, want er is veel aandacht voor en er ligt iets meer druk op. Er zijn sterke vermoedens dat bepaalde constructies van het schip nog intact zijn. "

Erotische poederdoos

Ook op Texel wordt met belangstelling uitgekeken naar het onderzoek. Teunis van den Bor is één van de Texelse duikers die tot 2016 op het Palmhoutwrak heeft gedoken. Hij haalde onder meer een 'erotische poederdoos' naar boven. "Het was heel bijzonder. Je duikt in een tijdcapsule uit 1640 waarin je dan rondzwemt." Omdat het onderzoek naar het Palmhoutwrak een politieke opdracht is, uitgevoerd door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, zal Van den Bor zelf niet meer zo dichtbij komen. "Ik ben wel reuze benieuwd wat ze daar nog gaan vinden."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]