Ga naar Content

Jonge vandalen zorgen voor duizenden euro's schade aan lift seniorencomplex Medemblik

Een groepje vandalen zorgt voor meer dan een jaar voor overlast bij een seniorencomplex in de stad Medemblik. Bij een lift van de Sint Maartenshof is meerdere keren de spiegel vernield, zijn de knoppen beklad en wordt er brand gesticht. Bij zowel woningcorporatie De Woonschakel als de gemeente Medemblik is de maat nu vol en zijn er maatregelen aangekondigd.

Foto's van schade aan de lift - Foto: Aangeleverd

Het Sint Maartenshof in Medemblik bestaat uit 25 seniorenwoningen. Ook de 87-jarige opa en 83-jarige oma van Irene Vijn wonen in het complex. Zij hebben een woning aan de buitenrand van het gebouw en maken bijna dagelijks gebruik van de lift die vernield wordt.

En omdat de lift aan de buitenkant van het complex door vernielingen vaak buiten werking is, moeten bewoners ver omlopen om gebruik te maken van een tweede lift of de trappen. Maar dat is voor velen een onbegonnen zaak, omdat ze slecht ter been zijn.

Bewoners hangen brief in lift voor 'jongelui'

"Mijn 83-jarige oma heeft twee slechte knieën en mijn opa van 87 is hartpatiënt", legt Irene uit. "Ze wonen er al jaren, maar ik kan mij al tijden niet meer herinneren dat de lift het goed gedaan heeft. De bewoners hebben eerder ook een brief in de lift opgehangen om de vandalen duidelijk te maken dat de lift er niet voor niets is geplaatst. Zo staat er onder meer dat de ouderen er soms geheel afhankelijk van zijn en niet naar buiten kunnen als de lift buiten werking is."

Vijn laat weten dat het niet duidelijk is om hoeveel jongeren het gaat. Wel zegt de Medemblikse dat ze vaak op fatbikes aankomen en hangen in de buurt van de lift. "Mijn opa heeft contact opgenomen met de gemeente en die hebben verteld dat ze dit hoog opnemen", vertelt ze. "En ook De Woonschakel is ervan op de hoogte. Zij hebben mij daarover een mail gestuurd. Daarin schrijven ze ook dat er alleen al in het afgelopen jaar voor meer dan 6.000 euro schade is aangericht."

Maatregelen moeten vandalisme tegengaan

In de buurt van de lift hangt geen camera, maar Vijn geeft aan dat dit ook niet veel zin heeft. De vandalen zouden namelijk dusdanig bedekkend gekleed zijn dat ze niet herkend kunnen worden. Ook woningcorporatie De Woonschakel heeft volgens Vijn gezegd dat een camera ophangen geen oplossing biedt. Zelf heeft de woningcorporatie nog niet gereageerd op vragen van NH/WEEFF.

Wel wil De Woonschakel binnenkort 'tags' uitdelen aan de bewoners van de Sint Maartenshof, benadrukt Vijn. Hiermee kunnen bewoners de deuren van de lift openen en degene die zo'n sleutel niet in zijn of haar bezit heeft kan de lift dan niet gebruiken. Daarbij laat de gemeente Medemblik weten dat boa's vaker zullen langsgaan bij de seniorencomplex en krijgen meldingen van vandalisme een hogere prioriteit. "Zij denken supergoed mee om een einde te maken aan de problemen. Het is echt fijn dat er een oplossing komt", zegt Vijn daarover.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]