Ga naar Content

Alkmaar bereidt zich voor op Kaeskoppenstad, Jan bouwt nieuw spektakelstuk

Mensen in klederdracht, karakteristieke straatjes en oude bouwwerken. Ieder jaar dompelt Alkmaar zich in het eerste weekend van juni onder in middeleeuwse sferen. Dit jaar valt er naast de traditionele bouwwerken een nieuwe eyecatcher te bekijken: De 'Seaghmolen van Krelis Lootjes'. De laatste voorbereidingen worden nu nog gedaan en dan kunnen de bezoekers het spektakelstuk bewonderen. 

Alkmaarders zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen - Foto: NH Media/Samanta de Groot

In de binnenstad van Alkmaar wordt nog hard gewerkt om alles klaar te maken voor het komende weekend. Kaeskoppenstad 2024 staat voor de deur en dit jaar ziet dat er iets anders uit dan bezoekers gewend zijn. De oude bekende duikboot van Drebbel is weer te bewonderen en er bevinden zich door heel de stad heen 750 figuranten die verschillende ambachten uitoefenen en helemaal opgaan in hun rol.

Dit jaar is er een nieuw bouwwerk uit de zestiende eeuw te bekijken. De Zaagmolen van Krelis Lootjes. Bouwer Jan vertelt het een en ander over dit bouwwerk. "Krelis Lootjes is op het slimme idee gekomen om een windmolen aan een zaagmachine te koppelen. En dat laten wij zien", legt hij uit. "We maken grofweg het eerste bouwwerk dat Krelis aan zijn vrouw heeft laten zien."

Zestiende eeuw terug

Jan vindt het jaarlijkse evenement altijd erg leuk. "Mensen verwonderen zich, dat is het leuke", zegt hij. "Je wordt voortdurend verrast en we proberen het einde van de zestiende eeuw echt terug te brengen naar de binnenstad van Alkmaar." 

"Het is hartstikke leuk en de bezoekers krijgen op deze manier echt een goed beeld van hoe het leven hier in de middeleeuwen was. De 750 figuranten die door de hele stad verspreid zijn, zijn verkleed en je komt ze overal in de stad tegen. Dat zorgt voor de ultieme ervaring", vertelt Jan.

tekst gaat verder onder de foto 

De bekende duikboot van Drebbel - Foto: NH Media/Samanta de Groot

Vanwege de jubileumeditie van Kaeskoppenstad is de route dit jaar aangepast. Voorheen betrad je de oude stad op de Voordam, dat is verleden tijd. De route begint nu bij het Fnidsen. Vanaf daar lopen bezoekers het hartje van de oude binnenstad in, omringd door oude gevels en karakteristieke straatjes.

Via het Verdronkenoord gaat de route verder door de Sint Laurentiuskerk naar het Kaesino. Vanuit daar gaat de route verder naar Luttik Oudorp, waar bezoekers het echte leven van toen kunnen ervaren. Op de nieuwe Kade van Vernuftigheid komt de route langs de bekende en nieuwe bouwwerken.

Zaterdag 1 en zondag 2 juni is Kaeskoppenstad in Alkmaar te bezoeken. Bekijk de video van vorig jaar om alvast een voorproefje van het weekend te krijgen.

KAESKOPPENSTAD - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]