Ga naar Content

Ooit een xtc-lab van binnen gezien? De speedmobiel komt naar IJmuiden

Deze week staat de speedmobiel in IJmuiden. Het mobiele voorlichtingscentrum leert je over de alarmerende signalen die wijzen op de productie van drugs in je buurt. De truck komt naar IJmuiden op uitnodiging van burgemeester Frank Dales. "We hebben de ogen en de oren van alle burgers in IJmuiden nodig."

Drugsvoorlichting IJmuiden - NH Nieuws

Ooit een wietplant van dichtbij gezien? Of de lucht van een drugslaboratorium geroken? Het kan aanstaande donderdag in IJmuiden in de speedmobiel. In de aanhangwagen zijn miniversies van een wietplantage en een drugslaboratorium te zien. Deskundigen vertellen je hoe je signalen kunt herkennen die wijzen op drugsproductie in je eigen woonbuurt. 

"Deze voorlichting is ludiek. Er mogen grappen over gemaakt worden, als er maar over gepraat wordt"

Frank Dales, burgemeester Velsen

Nederland is wereldwijd koploper als het gaat om de productie van chemische drugs. De laboratoria waar die drugs gemaakt worden zitten vaak op onverwachte achteraf plekjes in woonbuurten. "Mensen denken vaak dat die productie alleen op het platteland in Brabant plaatsvindt, maar ook in Noord-Holland worden regelmatig enorme laboratoria ontdekt", zegt Dominique van de speedmobiel. 

Bewustwording

"Om het drugsgeweld in IJmuiden terug te dringen, hebben we de ogen en de oren van alle burgers nodig", zegt burgemeester Frank Dales. "Alleen als mensen de signalen herkennen en alarm slaan, kan de politie ingrijpen." Bovendien gaat de productie van drugs gepaard met het gebruik van zeer brandgevaarlijke stoffen en processen. "Het gaat dan ook om de veiligheid in je eigen buurt als je reageert op signalen", zegt Dominique.

De mobiele voorlichtingsaanhanger is een initiatief van NH Drugs Alert, een initiatief van samenwerkende gemeenten en politie, met medewerking van Meld Misdaad Anoniem.

Waar, wanneer? 

De speedmobiel staat donderdag 6 juni in de ochtend voor het Telstar stadion, in het kader van een netwerkbijeenkomst die hier plaatsvindt over de integrale drugsaanpak.

Donderdagmiddag (van 13:30 tot 17:00 uur) staat de speedmobiel voor de ingang van het gemeentehuis, aan de kant van de publieksbalie.

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]