Ga naar Content

Nila en Anouk (9) komen in actie voor een veiligere oversteekplaats

In de spits is het vaak een drukte van jewelste op de kruising van het Herman Gorterpad en de Multatulilaan in Alkmaar. Nila en Anouk, beide negen jaar, voeren daarom actie voor een veiligere oversteekplaats. Hun moeders helpen daarbij en samen zijn ze een petitie gestart. "Auto's rijden daar met vijftig kilometer per uur voorbij en vaak zelfs harder." En dat moet maar eens afgelopen zijn, vinden ze.

Nila en Anouk hangen in buurt flyers op om zoveel mogelijk mensen de petitie te laten tekenen - Foto: Aangeleverd aan Streekstad Centraal

Door de drukte lang stil staan voordat je kan of durft over te steken. Tijdens de spits maken heel veel kinderen, ouderen en scholieren gebruik van het Herman Gorterpad in Alkmaar. Het is daarom vaak erg druk op de kruising met de Multatulilaan, wat voor gevaarlijke situaties zorgt. "Auto's rijden daar met vijftig kilometer per uur voorbij en vaak zelfs harder."

Nila en Anouk vinden dat daar iets aan gedaan moet worden en komen in actie voor een veiligere oversteekplaats. De moeders van de meiden dragen ook een steentje bij en zijn, op initiatief van Nila en Anouk, een petitie gestart. "We willen dat het een veilig oversteekpunt wordt", aldus Nila en Anouk.

Ophopingen

"Kinderen staan in de berm te wachten, omdat er ophopingen ontstaan bij de haaientanden", vertelt moeder Racheli aan mediapartner Streekstad Centraal"Iedereen snijdt elkaar af, omdat je anders nooit kan oversteken en dat is hartstikke gevaarlijk."

Tekst gaat verder onder de foto.

Het is vaak erg druk op het kruispunt - Foto: Aangeleverd aan Streekstad Centraal

"Er was hier niet zo lang geleden nog een weiland", vertelt moeder Nikie. Door de bouw van Vroonermeer, een woonwijk met honderden huizen, is het alleen nog maar drukker geworden bij de oversteekplaats. "Om daar weg te komen moeten fietsers over het kruispunt. Een andere route naar De Mare is er namelijk niet." 

Nu de fietstunnel in de buurt voor onbepaalde tijd is afgesloten, valt goed te merken dat er maar één weg is richting de wijk. De fietsers moeten nu een groot stuk omrijden. "Als de gemeente toch al bezig is met de fietstunnel kunnen ze gelijk een oplossing bedenken voor de kruising", vindt Nikie. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]