Ga naar Content

Jij hebt het misschien nog niet, maar Frits heeft al flink oranjekoorts

Het Europees kampioenschap voetbal begint bijna, maar er is nog niet veel oranje in de straten te zien. Het huis van Frits Nieste (70) in het Zaanse Kogerveld vormt daarop een aangename uitzondering. Z'n hele huis is oranje. "Het hoort er gewoon bij. Nu ik er mee bezig ben, gaat het nog veel meer kriebelen. Het is over twee weken al!"

Koning van Zaandam Frits helemaal klaar voor EK, maar z'n mantel blijft thuis - NH Nieuws

Het versieren van z'n huis is voor Frits een goede manier om in de stemming te komen. Vroeger deden veel buren mee en was soms de hele straat oranje. Dat is wat minder geworden, maar houdt hem zeker niet tegen.

Vanaf het WK van 1974 is hij fan. "De finale in West-Duitsland, tegen West-Duitsland... dat was natuurlijk een triest geval, maar het heeft me wel echt Oranjefan gemaakt."

Vriendschappen

Als het maar even kan reist hij het Nederlands Elftal achterna, zo ook dit toernooi. Als de mannen van Koeman het tot de finale schoppen ziet hij er alle zes wedstrijden. "We hebben het zo gezellig met elkaar als supporters. Ik ken intussen zoveel mensen, heb vele vriendschappen gesloten. Voor en na de wedstrijd drink je een biertje. Als je verloren hebt praat je er dan even over, maar de volgende dag gaat 't leven weer verder."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH

Wie denkt: ik ken die Frits ergens van? Dat zou goed kunnen, hij is onder Zaankanters ook wel bekend als 'de Koning van Zaandam'. Hij is namelijk ook fan van het koningshuis en gaat er elke Koningsdag op uit in een schitterend tenue, dat hem de nodige aandacht oplevert. 

Bekijk hieronder de reportage die NH in 2022 met hem maakte.Tekst loopt door onder de video.

Op pad met de Koning van Zaandam - NH Nieuws

Wie hem in Duitsland ook in z'n mantel verwacht heeft het echter mis. Dan gaat hij wat ingetogener als gewone oranjefan mee. "Haha, in rood-wit-blauw jasje, oranje shirt, oranje broek en oranje hoed. Dus hoe ingetogen is dat?"

Het EK begint op vrijdag 14 juni in Duitsland. De eerste wedstrijd van het Nederlands Elftal is tegen Polen op zondag 16 juni. 

Foto: NH

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]