Ga naar Content

Haarlemse brandweer heeft druk weekeinde: politie onderzoekt verband tussen branden

Een opmerkelijk groot aantal branden de afgelopen dagen in Haarlem. De brandweer moest meerdere keren uitrukken voor autobranden. Verder woedde er een buitenbrand bij een bloemenwinkel in Schalkwijk. De politie houdt rekening met opzet.

Brandstichting 't Blomke Haarlem Schalkwijk - Foto: Inter Visual Studio

Op de hoek van de Martin Luther Kinglaan met de Albert Schweitzerlaan in Schalkwijk bleek zondagavond rond 23.30 uur een buitenbrand te woeden. De hulpdiensten waren er snel bij, maar het pand van bloemenzaak 't Blomke liep schade op aan de buitenkant. De winkel zelf kwam vol rook te staan. 

Bankje tegen achtergevel

Wendy van de bloemenwinkel zag vanmorgen de schade achter de winkel. "Ik denk dat ze een soort bankje tegen de achtergevel hebben geplaatst en dat in brand hebben gestoken", vertelt ze. "Het is daar zwart nu. We kunnen van die kant nu de koelcel niet in. Ik verwacht dat de bloemen geen schade hebben opgelopen. De vuilcontainer mogelijk wel."

Wat wel meevalt is dat de winkel geen waterschade heeft. "Mijn baas wist vanmorgen nog helemaal van niks. Hij heeft het nieuws uit de media moeten vernemen", vertelt Wendy. "Hij heeft meteen de politie gebeld, maar ze hebben nog niets laten weten. Het is nog afgezet met een rood lint en we weten nu niet wat we wel en niet mogen doen."

'Rotsteeg'

De medewerker heeft geen idee wie de brand heeft aangestoken. Voor zover ze weet heeft niemand van haar collega's een conflict. Wel voelt ze zich niet helemaal senang op de plek waar het vuur is aangestoken. "Het is een rotsteegje, heel donker. Ik sta er een beetje versteld van, want het is hier verder een hele leuke buurt." 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Autobrand Jo Sterckstraat Haarlem - Foto: Inter Visual Studio / Kyrlian de Bot

Autobranden

In het weekend raakten ook meerdere auto's zwaar beschadigd door brand. Zondagochtend rond 5.00 uur werden de hulpdiensten gealarmeerd, omdat er een voertuigbrand was op de Jo Sterckstraat in Schalkwijk. Twee naast elkaar geparkeerde personenauto's brandden volledig uit. Een bedrijfsbusje van een bouwonderneming liep rookschade op, maar lijkt verder gespaard te zijn gebleven. 

En in de nacht van vrijdag op zaterdag woedde er een autobrand op de Edward Jennerstraat, ook al in Schalkwijk. Het vuur werd rond 2.30 uur ontdekt. Toen de brandweer arriveerde, stond de voorkant van een personenauto in lichterlaaie. De wagen was niet meer te redden.

'Sporen snel weg'

Opvallend is dat er de laatste tijd meer autobranden zijn geweest in Haarlem dan gebruikelijk, met name in de wijk Schalkwijk. Een politiewoordvoerder bevestigt dat het aantal branden 'meer dan normaal' is, maar noemt het aantal incidenten 'niet alarmerend hoog'. Wel is duidelijk dat er bij de meeste branden opzet in het spel lijkt te zijn. De politie onderzoekt of er een link is tussen de branden.

"De recherche heeft dit wel op de radar", zegt de woordvoerder. "We houden rekening met brandstichting, maar het is niet duidelijk of er één persoon achter zit. Wat het onderzoek lastig maakt, is het feit dat sporen snel verdwijnen door het vuur en door het blussen."

Autobrand Edward Jennerstraat Haarlem - Foto: Inter Visual Studio / Kyrlian de Bot

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]