Ga naar Content

Is dit dé EK-hit? Heemskerker scoort met variant op Europapa

De Oranjekoorts begint heel, heel langzaam een beetje te stijgen in ons land en daar speelt Marten Fisher uit Heemskerk slim op in. Samen met twee vrienden is hij de studio ingedoken om het welbekende 'Europapa' om te toveren tot echt EK-lied, genaamd: 'Doelpunt Voor De Leeuwen'. En met succes, het is de Smulschijf van deze week op Radio 538.

Marten Fisher in de studio - Foto: NH Media

Wat begon als een grap, wordt nu misschien wel dé EK-hit van dit seizoen. De single 'Doelpunt Voor De Leeuwen' is deze week bekroond tot de Smulschijf van 538. De Heemskerkse Marten Fisher maakte de plaat samen met oud-collega Paul Radt en maatje Richie van der Zwan als eerbetoon aan de megahit van Joost Klein.

Vorige week belde Paul hem op met de suggestie om er een lied van te maken. "In eerste instantie zei ik nee. Ik heb geen tijd, ik ben druk met het maken van een kunstwerk voor de Bankjes Parade", zegt Fisher.

Maar al snel veranderde hij van gedachten. "Ergens borrelde het wel. Dus even later belde ik hem op en zei: 'Weet je wat, Paul. Maandag heb ik nog twee uur de tijd. Dan ga ik kijken of het werkt en anders laat ik het meteen los.'"

"Niet wetende dat Oranje helemaal tot de finale zou komen en het de langst genoteerde nummer 1-hit van 2010 zou worden"

Marten Fisher

Radio

En dat bleek perfect te passen. In twee uurtjes schreven hij en Paul de tekst voor het lied. Daarna puzzelde producer Richie een paar dagen om het lied te produceren en zong Fisher het in. Vorige week stuurde hij het naar de radio, waar hij bij De Ochtendshow met open armen werd ontvangen en vrijdag voor het eerst werd gedraaid.

Tekst loopt door onder afbeelding

Hit - NH Nieuws

Geschiedenis herhaalt zich

En daarmee lijkt de geschiedenis zich te herhalen, want in 2010 had Fisher al een WK-hit te pakken met een parodie op 'We No Speak Americano' van Yolanda Be Cool, genaamd 'Doelpunt voor Oranje'. "Ik werkte toen bij een platenuitgeverij die dat liedje plugde bij de radio. De plugger vroeg aan mij of ik er een Oranje-versie van kon maken, niet wetende dat Oranje helemaal tot de finale zou komen en het de langst genoteerde nummer 1-hit van 2010 zou worden."

Nu de nieuwe plaat al een aantal keer op 538 is gedraaid, ziet Fisher de streams stijgen. Maar om al van een hit te spreken, is nog iets te voorbarig. "Dat valt en staat met hoe Oranje het doet. Meestal begint de gekte pas echt als ze de eerste poule doorkomen. Dus als ze daar niet doorheen komen, houdt het op."

Reacties

De reacties zijn in ieder geval goed. Vrijdag stond Fishers telefoon roodgloeiend van de mensen die hem belden en appjes stuurden. Maar wat Joost ervan vindt, dat weet hij nog niet. "Dat hoor ik vast snel genoeg", zegt Fisher.

Er ontbreekt alleen nog één belangrijk ding aan de single: een videoclip. Maar of die er komt, is nog maar de vraag. "We moeten nog even nadenken of we een videoclip gaan maken; dat is een dingetje qua tijd. Vorige week bestond de hele plaat nog niet en nu zijn we de Smulschijf van 538. Dus we moeten even bij elkaar komen en een plan maken."

Wie denkt dat dit plagiaat is, heeft het mis. De mannen hebben het nummer zelf geproduceerd en officieel is het een cover. Joost Klein maakt zelf ook graag gebruik van bestaande muziek. Zijn lied "Friesenjung" is bijvoorbeeld gebaseerd op een nummer van Sting. 

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]