Ga naar Content

Noodkreet om ontbreken openbare toiletten langs de kust: "Waar moet je dan plassen op het strand?"

Strandbezoekers moeten er rekening mee houden dat ze langs veel Noord-Hollandse stranden geen openbare toiletten tegen gaan komen. Uit een rondgang van NH langs de kustgemeenten blijkt dat slechts een paar gemeentes plannen hebben om meer publieke wc's te plaatsen. Dat stemt Ivo Thonon van de Toiletalliantie somber. "Thuis wijs je toch ook huisgasten de weg naar het toilet? Waarom dan niet als je gasten in je gemeente hebt?"

Drukte bij het strand van Zandvoort - Foto: ANP Foto

Het is voor niemand fijn als je je behoefte moet doen en er is geen toilet in de buurt, maar voor een bepaalde groep mensen is dat in het bijzonder vervelend. Nederland telt zo'n 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten. Een kwart van hen blijft regelmatig thuis uit angst om geen toilet te vinden, blijkt uit onderzoek van de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting.

NH vroeg de gemeenten aan de Noordzeekust naar de plannen voor het neerzetten van openbare toiletten naar aanleiding van de eerdere noodkreet die de Toiletalliantie bij NH deed. Volgens Ivo Thonon van de alliantie staan er veel te weinig openbare toiletten langs de stranden in de provincie, met als gevolg dat sommige mensen het strand niet durven te bezoeken uit angst om geen toilet te vinden. En er zijn te weinig toiletten voor de mensen die wél gaan, waardoor mensen ervoor kiezen om in de zee te plassen en in de duinen te poepen. Met de zomer in het vooruitzicht blijft dat waarschijnlijk nog wel even zo, blijkt uit de rondgang.

Geen wc-beleid

Volgens Thonon bleek eerder dat er bij de stranden van Zandvoort en Texel voldoende openbare toiletten zijn, die ook nog eens vindbaar zijn. In de gemeente Bergen wordt bij Camperduin een extra toilet geplaatst en er loopt nog een onderzoek om het toilettekort te kunnen oplossen. Velsen heeft na een onderzoek geconcludeerd dat ze voldoen aan de afstandsnormen van de Toiletalliantie en bij de stranden in Den Helder zijn ook meerdere openbare toiletten te vinden. Die zijn alleen nog niet online vindbaar.

In de andere kustgemeenten (Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Heemskerk en Schagen) zijn er weinig tot geen openbare toiletten. Ook zijn er geen plannen om meer wc's te plaatsen, zijn de toiletten die er wél zijn niet online vindbaar en is er vaak überhaupt geen beleid over openbare toiletten, blijkt nu.

Tekst gaat verder onder de foto.

Dit openbaar toilet aan het Ingenieur G. Friedhoffplein in Zandvoort is nu nog dicht, daarom staan er dixies naast - Foto: NH Media/Jeroen Langenhof

Zo schrijft Bloemendaal, met het zomers zeer drukke strand bij Bloemendaal aan Zee, dat ze geen reden zien om meer openbare toiletten te plaatsen. Er zijn bij de gemeente namelijk geen meldingen binnengekomen over dat mensen meer openbare toiletten willen zien. Thonon vindt dit een 'dooddoener', omdat mensen in Nederland vaak niet klagen vanwege lage verwachtingen. "Maar als je mensen vraagt of ze behoefte hebben aan meer toiletten, zegt in bijna elke peiling meer dan 90 procent 'ja'."

Schagen verwijst naar de Blauwe Vlag-keuring, die beoordeelt hoe veilig en schoon een strand is, en concludeert dat ze geen extra toiletten hoeven te plaatsen. Maar daar heeft Thonon wat tegenin te brengen. "Openbare toiletten leiden er wel toe dat mensen niet in zee gaan plassen en in de duinen gaan poepen, en zo helpen ze ook die Blauwe Vlag te behouden."

Strandtenten geen oplossing

Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Heemskerk en Schagen verwijzen hun badgasten naar strandtenten. Dat is volgens Thonon geen duurzame oplossing. "Strandpaviljoens hebben per definitie geen openbare toiletten. Vaak moet je toestemming vragen en als de strandtent dicht is, dan is het toilet ook dicht."

Bij Club Zand in Castricum besloten ze om zelf een openbaar toiletgebouw op het strand neer te zetten, omdat ze vinden dat er vanuit de gemeente te weinig gefaciliteerd wordt. Het is de bedoeling dat het gebouwtje voor het hoogseizoen gereed is. Het is vrij toegankelijk voor badgasten, vertelt een medewerker. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Zomerse drukte op het strand van Castricum - Foto: ANP Foto

Arthur Dontje van strandpaviljoen Prince George in Camperduin kampte vorig jaar met hetzelfde probleem en zette uiteindelijk zelf een paar dixies neer. Dat leidde tot een conflict met de gemeente Bergen, die daarom besloot een openbaar toilet bij het strand in Camperduin te plaatsen. Ook de mogelijkheid om natuurtoiletten te plaatsen wordt onderzocht.

Het moet niet tot probleem van de strandtenteigenaren worden gemaakt, vindt Thonon. "Het laat helaas zien dat veel gemeenten bij het oplossen van een maatschappelijk probleem erg leunen op welwillende ondernemers. Het zou andersom moeten zijn."

Belang van Hoge Nood-app 

In de Hoge Nood-app kun je op een kaart het dichtstbijzijnde openbare toilet vinden. "Die app is heel belangrijk", vindt Thonon. "Als je afhankelijk bent van toiletten dan is die app je levenslijn. Staan er geen toiletten in, dan ga je ook niet naar die plek toe. Zo lopen ondernemers en gemeenten gasten en omzet mis." 

Toch blijkt uit de antwoorden de gemeenten Castricum, Den Helder, Heemskerk, Schagen niet veel bereidwilligheid om de openbare toiletten die er wel zijn in de app te zetten, stelt Thonon. "Terwijl dat zo gepiept is." Beverwijk en Velsen geven aan daar wel mee aan de slag te gaan.

Geen fut bij gemeentes 

Wat na het lezen van deze plannen vooral steekt bij Thonon is dat er vanuit sommige gemeenten weinig ambitie lijkt te zijn om wat aan het probleem te doen. "Dat weinig gemeenten de ambitie hebben om toiletbeleid te ontwikkelen of meer toiletten te plaatsen is nog niet eens het ergste. Wat erger is, is dat veel gemeenten niet de fut lijken te hebben om zich in het probleem te verdiepen en dat kleine verbeteringen aanbrengen, zoals toiletten in de HogeNood-app zetten, al te veel lijken. Maar thuis wijs je toch ook huisgasten de weg naar het toilet? Waarom dan niet als je gasten in je gemeente hebt?"

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.