Ga naar Content

Voorwaardelijke boete voor Volendammer die pastoor sloeg tijdens uitvaartdienst

Een 34-jarige Volendammer die eind januari in de Sint-Vincentiuskerk in zijn woonplaats een pastoor sloeg, heeft daarvoor een voorwaardelijke boete van 600 euro gekregen. De straf was gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De Sint-Vincentiuskerk, foto ter illustratie - Foto: NH Media / Joost Lammers

Jeroen H. stapte op 31 januari in verwarde toestand en met een agressieve blik de kerk binnen toen daar net een uitvaartdienst aan de gang was. Hij ging eerst als een Christusfiguur op het altaar staan, waarna hij op de pastoor afstapte. Toen de pastoor vroeg wat hij in de kerk deed, gaf H. hem een klap in zijn hals. Medewerkers van de kerk overmeesterden de man en droegen hem over aan de politie.

"Ernstig, maar ook zorgelijk", vond de officier van justitie de gedragingen. Volgens haar is uit alle verklaringen gebleken dat de pastoor "uit het niets" werd geslagen. De officier van justitie kon niks zeggen of H. toerekeningsvatbaar was tijdens het incident.

Het was de eerste keer dat de Volendammer zich schuldig maakte aan mishandeling. De rechter veroordeelde H. vandaag tot een voorwaardelijke geldboete van 600 euro, in lijn met de eis van de officier van justitie. 

Psychiatrische zorg

H. werd afgelopen vrijdag acuut opgenomen in een psychiatrische kliniek. De rechter noemt het een goede zaak dat H. voorlopig psychiatrische zorg krijgt. "In Volendam heeft iedereen zo genoeg van hem, dat de politie bang is dat burgers zelf ingrijpen. Dat willen we niet." 

H., die zich maandag ook moest verantwoorden voor de diefstal van een pakje shag, heeft bekend de pastoor te hebben geslagen. Volgens hem zou hij eerst een duw hebben gehad. Hem wacht minimaal nog één strafzaak over de stalking van een ex-vriendin.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.