Ga naar Content

Juridisch gevecht om Amstelveens studentenhotel onder de rook van Schiphol

De Raad van State gaat beslissen over het studentenhotel in de Amstelveense wijk Kronenburg. De gemeente wil in het hotel internationale studenten maximaal twaalf maanden laten wonen, maar de minister voor Infrastructuur en Waterstaat probeerde daar tijdens een zitting vandaag een stokje voor te steken. Door de geluidsoverlast van Schipholvliegtuigen zou een verblijf van langer dan zes maanden ongezond zijn.

Op twee braakliggende terreinen bij Campus Uilenstede wil de gemeente graag studenten huisvesten - Foto: ANP

"Studenten in het hotel wonen straks gezonder dan de mensen even verderop", vertelt projectontwikkelaar Johan Verweij. Met speciale geluidswerende maatregelen denkt hij dat de internationale studenten straks probleemloos maximaal een jaar in het hotel kunnen wonen. Het gaat in totaal om zo'n vijfhonderd woningen. 

Demissionair minister Harbers, van Infrastructuur en Waterstaat, is het daar niet mee eens: om te garanderen dat laag overvliegende vliegtuigen boven Uilenstede en Kronenburg geen gezondheidsproblemen opleveren zou de maximale verblijfsduur zes maanden moeten zijn. Het meningsverschil tussen de gemeente en de Staat sleept al jaren. De zitting voor de Raad van State van vandaag is al de derde keer dat de kwestie door een rechter wordt behandeld.

Geen vaste woningen om gezondheid

De advocaat van de minister wond er vanochtend geen doekjes om: "Dit is geen gezonde plek om te wonen." De projectontwikkelaar zet daar tegenover dat uit meerdere onderzoeken zou blijken dat de impact op de gezondheid van studenten verwaarloosbaar is als ze er een jaar wonen. Bovendien hebben veel buitenlandse studenten ongeveer een jaar nodig om hun studie in Nederland af te ronden; een korter verblijf zou dus onpraktisch zijn.

Er zitten veel haken en ogen aan de zaak die vanochtend besproken werd in de raadszaal in Den Haag. Volgens het huidige Luchthavenindelingbesluit Schiphol (LIB) mogen er vanwege de geluidsoverlast van vliegtuigen op de plek van het studentenhotel maximaal 25 vaste woningen worden gebouwd. 

Tekst gaat verder onder kaart.

De locatie van Uilenstede ten opzichte van luchthaven Schiphol - Foto: Leaflet/OpenStreetMap

Huurwoningen voor kort verblijf mogen er wel komen, zogeheten short stay. Maar hoe lang is dan short stay? Dat is wettelijk niet duidelijk vastgelegd en dus verschillen de gemeente en de minister flink van mening.

Bovendien twijfelt de Staat of er wel gehandhaafd kan worden dat de studenten aan het einde van hun verblijfsperiode ook echt weggaan. Ook daar maken de gemeente en de projectontwikkelaar zich geen zorgen over. Bij vergelijkbare projecten is dit ook geen probleem gebleken, vertelt één van hun advocaten. Ondanks dat de 'hotelkamers' wel beschikken over onder andere een keuken, worden het geen formele woonadressen. Zo kan je bijvoorbeeld je post niet bij het hotel laten bezorgen.

Vuistdik dossier

Bij de eerste rechtsgang in 2021 kreeg de gemeente gelijk, maar in hoger beroep koos de rechter vorig jaar juist de kant van de minister. De raad verwacht binnen zes weken uitspraak te doen. De projectontwikkelaar heeft aangegeven ook door te gaan met de bouw van het studentenhotel als de maximale verblijfsduur zes maanden wordt.

Lees ook

Het studentenhotel zou een gedeeltelijke oplossing zijn voor het vuistdikke woondossier rondom Kronenburg en de studentencampus Uilenstede. Door de aanvliegroutes van Schiphol is de overlast van vliegtuigen er groot, maar veel studenten nemen die overlast graag voor lief.

Een jaar geleden was NH aanwezig bij een protest voor meer studentenwoningen op Uilenstede:

Tientallen studenten demonstreren voor de komst van studentenwoningen in de wijk Kronenburg - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]