Ga naar Content

Stortregen zet bedrijventerrein Andijk al 14 jaar blank: ondernemers eisen een oplossing

Tientallen ondernemers op een bedrijventerrein in Andijk kampen al jaren met wateroverlast als het hevig regent. Ondanks meerdere klachten onderneemt de gemeente vooralsnog geen actie. In een brandbrief eisen ze nu om een structurele oplossing. "Afgelopen maand stond het hier tot drie keer toe onder water."

Bij een metaalbewerkingsbedrijf staat de laad- en losruimte onder water - Foto: Aangeleverd

"Afgelopen maand stond het hier tot drie keer toe onder water. Je zag de stoepranden gewoon niet meer", vertelt Edwin Winter, die met zijn tuincentrum aan de Industrieweg zit. Volgens de ondernemer is het elk jaar raak. "En het zal alleen maar toenemen door extreem weer."

Gevolg: de straten bij het bedrijventerrein lopen onder water in plaats van dat het wegzakt in de regenafvoer. Auto's en vrachtwagens banen zich met moeite een weg door het centimeters hoge water. En bij een metaalbewerkingsbedrijf stond in 2020 de laad- en losruimte helemaal blank. "De vrachtwagen moest worden afgevoerd omdat de motor waterschade had opgelopen", weet Winter nog.

Omdat ze dit probleem al sinds 2010 bij de gemeente aankaarten, is voor veel ondernemers de maat nu vol. "We worden nu gedwongen om de gemeente aansprakelijk te gaan stellen voor de schade die we door de regen ondervinden, omdat er al die jaren geen oplossing wordt geboden", schrijven ze in een brandbrief.

Gemeente aan zet

In deze brief laat een brede delegatie van ondernemers weten dat de gemeente nu in actie moet komen. Structureel of tijdelijk, als er maar een oplossing komt, benadrukt Winter. Volgens hem is het probleem zo verholpen als het rioolstelsel op de schop gaat. 

"Dat vraagt om serieuze investering, maar vergroot de hemelwaterafvoer van 200 millimeter naar 500. En als dat niet lukt, voer het overtollige regenwater dan af naar de dichtstbijzijnde sloot. Die ligt op ongeveer 40 meter van de bedrijfspanden." Het probleem is echter dat de sloot niet van de gemeente is, maar van het hoogheemraadschap. "Zij willen dat niet omdat ze bang zijn dat anders de sloot vervuild raakt." En dat is onzin, stelt Winter: "We hebben het hier over hemelwater dat rechtstreeks vanaf het dak de sloot in kan."

De regenbuien hebben de afgelopen jaren al voor flink wat schade gezorgd bij Winter, daarom heeft hij zelf al maatregelen genomen. "Ik heb voor het geval dat het weer flink regent een waterpomp in het pand staan en mijn spullen op pallets gezet." Ook heeft hij het riool rondom zijn pand vervangen als maatregel. "Ik doe er alles aan om geen schade op te lopen, maar nu is de gemeente aan zet."

'Kom met een oplossing'

Hij krijgt bijval van Ondernemers Federatie Medemblik-voorzitter Frits Meester. "Ondernemers die op het terrein zitten betalen al jaren Onroerendezaakbelasting. Dan zou je verwachten dat de gemeente hen tegemoet komt", zegt hij. Ondergelopen straten als gevolg van hevige regenval belemmeren het werk, benadrukt Meester. "Ook het terrein bij het benzinestation loopt onder water, waardoor automobilisten er mogelijk vanaf zien om te gaan tanken."

Volgens Meester werkt de gemeente met een prioriteitenlijst. "Kom in ieder geval met een oplossing, ook al is die tijdelijk", zo luidt de boodschap van Meester aan de gemeente. "Als er weer eens een flinke bak water naar beneden valt, beginnen we weer van vooraf aan."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.