Ga naar Content

Voor Guus is presentatie Haarlems verzetsboek op D-Day kroon op zijn werk

Precies tachtig jaar na D-Day, het begin van de bevrijding van Europa, presenteert schrijver Guus Hartendorf zijn boek 'Bureau Smedestraat'. In het boek omschrijft hij hoe agenten van een Haarlems politiebureau tijdens de Tweede Wereldoorlog een Politie-Knokploeg startten om de Duitse bezetter te dwarsbomen. 

Vlnr: directeur Frits Nieuwenhuizen van het Corrie ten Boomhuis, plv hoofdofficier van Justitie Corien Fahner, hoofdcommissaris Hamit Karakus van politie NH, burgemeester Jos Wienen van Haarlem en op voorgrond Guus Hartendorf, auteur - Foto: NH Media / Geja Sikma

De reden dat de 71-jarige Santpoorter zich zijn hele leven geïnteresseerd heeft voor de Tweede Wereldoorlog, zijn de verhalen van zijn leraren uit zijn jeugd. "De meester van de lagere school, maar later nog meer door D.W. Koerselman van de mulo De Eikenhof in Bloemendaal, die konden zo beeldend spreken over de landing van de geallieerden op het strand van Normandië. Ik hing aan hun lippen." 

Moord op foute agent

Nu hangen de burgemeester van Haarlem, de hoofdcommissaris van de politie én de hoofdofficier van justitie in Noord-Holland aan zijn lippen. Alle drie vinden het een grote eer om een van de eerste exemplaren van het boek van Guus Hartendorf te krijgen. En Guus is vereerd met de belangstelling. Nu is eindelijk de waarheid gebundeld, zoals hij die uit de politiearchieven, de proces-verbalen en de getuigenissen heeft opgetekend.

Belangrijke gebeurtenissen die in het boek beschreven worden, waarbij 'goede' agenten waren betrokken, zijn de moord op 'foute' politieagent Fake Krist en het onderduikhuis van Corrie en Betsie ten Boom aan de Barteljorisstraat, 

Bureau Smee 

Guus heeft 43 jaar gediend als politie-agent en heeft nog gewerkt op het Bureau Centrum aan de Smedestraat, dat in de volksmond ook wel Bureau Smeestraat werd genoemd. Vanuit hier deden de agenten ook na de inval van de Duitse bezetter in 1940 hun werk. Ze moesten steeds vaker opdrachten uitvoeren die sommige agenten niet meer naar zichzelf konden verantwoorden.

Steeds meer agenten werden daarom lid van de Politie-Knokploeg. Ze wisten vaak op voorhand invallen door te geven aan Haarlemmers die onderduikers herbergden. Als historicus is burgemeester Jos Wienen van Haarlem verguld met het naslagwerk van Guus. 

"Het boek laat zien hoe we moedige politieagenten kunnen zijn in kwetsbare tijden"

Hamit Karakus, hoofdcommissaris van politie

"Het is boeiend om te lezen over het werk van het verzet van dienders. Het werk van de politie in zo'n moeilijke tijd. Ze moesten het verkeer regelen en boeven vangen, maar kregen ook orders om joden te registreren of op te halen. Dat gaat dan toch wringen. Sommigen vertikten het om dat te doen."

Actuele spanningen

Hoofdcommissaris Hamit Karakus van de politie Noord-Holland refereert aan de actuele spanningen door het conflict tussen Israël en Hamas. "Dat heeft invloed op de samenleving. En daar moeten we als politie ook bij stilstaan. Je wilt neutraal zijn, maar dat kan niet als de rechtsstaat, de democratie en kwetsbare mensen in het gedrang komen."

Volgens de politiechef onderstreept het boek van Guus Hartendorf dat. "Het laat zien hoe we moedige politieagenten kunnen zijn in kwetsbare tijden."

Een langer interview met schrijver Guus Hartendorf van het boek 'Bureau Smedestraat' volgt komende zondag.

Lees ook