Ga naar Content

Spanning en sensatie om waterhozen langs de kust: maar is dat terecht?

Het moet een opvallende verschijning geweest zijn: meerdere waterhozen werden vanmorgen gespot langs de kust. Het weersverschijnsel is niet helemaal zonder risico, maar gevaarlijk is een groot woord, vertelt weerman Jan Visser. "Een waterhoos zal geen spullen in de lucht meenemen."

De windhoos langs de Zandvoortse kust - Foto: NH Nieuws

Voor wandelaars langs de kust was het een opmerkelijk beeld: onder de donkere wolken vormde zich een slurf over het water, waar het verder windstil was. Voorbijgangers keken verbaasd richting de golven, maar volgens de weerman komen waterhozen zoals deze vaker voor.

"Dit is zeker niet uitzonderlijk. Waterhozen ontstaan door grote temperatuurverschillen tussen de bovenlucht en het water", legt Visser uit. "Nu is het water niet heel warm, maar warm genoeg om zo'n hoos te laten ontstaan. Verder moet er niet veel wind staan, want dat verstoort de vorming van de waterhoos. De omstandigheden vanmorgen waren dus goed."

Windvlaag

Een waterhoos lijkt vergelijkbaar met een windhoos, maar dat is onterecht, vertelt de weerman. "Een waterhoos is minder krachtig dan een windhoos. En zodra het aan land komt, is het bijna altijd voorbij."

Wandelaars die van de zee willen genieten hoeven dan ook niet bang te zijn. Wel moeten ze hun sjaal en muts goed bij zich houden. "Bij zo'n waterhoos hoort een windkracht 6 tot 7. Als er petjes en tassen door de lucht vlogen vanmorgen dan is dat niet zo gek. Je kunt het vergelijken met een windvlaag."

Een waterhoos zal geen petjes of paraplu's de lucht in zuigen. "Hooguit papier, maar dat vindt je niet op het water." De sterkte van een waterhoos valt dus mee. Mensen die op schepen, tankers of boorplatformen werken, kunnen zonder zorgen hun werkzaamheden vervolgen. De kleine scheepvaart moet wel oppassen bij een waterhoos, weet Visser. "Denk aan kleinere boten en zeilschepen. Die kunnen hier last van krijgen."

Tekst gaat verder onder de video.

Vissers filmden de waterhoos vanaf de kotter - NH Nieuws

Kotter op zee

Garnalenvissers die rond 15.00 uur aan het werk waren voor de kust van Zandvoort zagen een waterhoos in de middag. Toch hadden de mannen geen last van de waterhoos. "Het was wel een bijzondere verschijning", vertelt een van hen aan NH. "Dat zie je niet elke dag."

Vanaf de kotter werd het natuurverschijnsel gefilmd. "Het was gewoon rustig op zee en wij moesten natuurlijk ook gewoon door met ons werk. Wel zagen we de vogels wegvliegen."

De weerman denkt niet dat waterhozen in de toekomst vaker voor zullen komen. "Er is geen reden om aan te nemen dat we dit door de klimaatsverandering meer gaan zien", zegt Visser. "In de jaren 50 kwam het ook al voor dat er meerdere keren op een dag waterhozen voorkwamen. Het enige wat je nodig hebt is koude lucht, warm zeewater en weinig wind. Dan kun je ze verwachten."

'Prachtig'

Nog geen twee weken geleden, op 20 mei, werd een waterhoos gezien op het IJsselmeer. Een van de spotters zag dit vanuit de haven van Enkhuizen. "Prachtig", reageerde hij. En zo denkt ook Visser hierover. "Mensen die dit zien moeten er vooral van genieten."

Lees ook