Ga naar Content

Noord-Hollandse campingbazen vrezen onbetaalbare vakanties

De voorgenomen belastingverhoging op onder meer vakantiehuisjes raakt vooral mensen met een kleinere portemonnee. Het nieuwe kabinet wil de belasting op overnachtingen van 9 procent naar 21 procent verhogen, en dat scheelt al gauw tientallen euro's per overnachting. De ontwikkeling leidt tot zorgen bij uitbaters van Noord-Hollandse vakantieparken.

Safarilodge - Foto: NH Media

Volgens Peter Ros, algemeen directeur van Vakantiepark De Nollen in Callantsoog en Duincamping De Lepelaar in Sint Maartenszee, komt zo'n belastingverhoging uiteindelijk op het bordje van de vakantieganger terecht. 

"Bijvoorbeeld onze lodges en safaritenten, die gaan naar 21 procent. Dat zijn verhuuraccommodaties die gewild zijn, zeker ook bij mensen die minder te besteden hebben", aldus Ros. 

"Voor een midweek in een lodge betaal je nu ongeveer 400 euro. Met een verhoogde btw moeten wij daar zeker 50 euro meer voor gaan vragen, in het hoogseizoen gaat dat over de 75 euro heen. Dat is heel veel geld voor een gezin dat een beetje moet opletten", zegt Ros.

Op verschillende campings in Noord-Holland kunnen vakantiegangers kiezen voor kale kampeerplekken maar ook voor bijvoorbeeld lodges, boomhutten en huisjes. Kampeerplekken ontspringen de dans, maar de verhuuraccommodaties worden allemaal duurder. "Een tent of caravan aanschaffen is voor veel mensen best duur, dan huur je gemakkelijker zo'n tentaccommodatie", zegt campingeigenaar Ros

''Als je voor die vijfhonderd euro ook een week naar Griekenland kan, wat is dan nog de keuze''

Peter Ros, campingeigenaar vakantiepark de Nollen

Bij alle plekken waar je kunt overnachten geldt op dit moment een verlaagd btw-tarief van negen procent. Dit zorgt er onder andere voor dat vakanties voor een breder publiek betaalbaarder zijn, waardoor ook mensen met lagere inkomens toegang hebben tot recreatieve voorzieningen.

Waarom een verlaagd btw-tarief?

Het verlaagde btw-tarief van negen procent op logies maakt vakanties betaalbaarder voor een breder publiek, stimuleert de consumptie, bevordert de werkgelegenheid en versterkt de concurrentiepositie van Nederlandse logiesbedrijven. Hierdoor wordt zowel binnenlands als buitenlands toerisme aangetrokken, wat bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van de Nederlandse economie.

Ook Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor recreatiebedrijven, waarschuwt voor de gevolgen van de btw-verhoging. Volgens hem zullen door de verhoging naar verwachting meer huishoudens met lage inkomens niet meer op vakantie kunnen in Nederland. Adviesbureau Ginder onderzocht in opdracht van onder andere HISWA-RECRON de effecten van een btw-verhoging. 

Uit onderzoek van Ginder blijkt dat een accommodatie waar je in 2021 nog honderd euro voor moest neerleggen, in 2023 al 133 euro kost. Als de btw van negen procent naar 21 procent stijgt, kost diezelfde accommodatie in 2024 144 euro. Dat is 44 procent meer dan vier jaar geleden. Daar is de stijging van de gemeentelijk toeristenbelasting nog niet eens in meegenomen.

Kos goedkoper dan Texel?

Dit zorgt ervoor dat de concurrentiepositie onder druk komt te staan. "Die verhogingen moeten we doorberekenen in de prijs", zegt vakantieparkeigenaar Ros. "Dan maak je het product echt duur. Als jij voor 500 euro ook een week naar Griekenland kan, wat is dan nog de keuze, hè. Dan krijgen we serieuze concurrentie uit het buitenland."

De meeste Nederlanders zullen deze zomer in het buitenland op vakantie gaan. Dat aantal is in de jaren na corona weer snel aan het groeien: vijftig procent van de mensen bleef in 2022 in Nederland, nu is dat nog maar dertig procent. De grootste groep die in Nederland blijven doen dat om financiële redenen. 

De sector heeft de afgelopen drie jaar te maken gehad met kostenstijgingen, waaronder loonsverhoging, energiekosten maar ook de toeristenbelasting. Dit is nog een reden dat de concurrentiepositie met het buitenland nog meer onder druk komt te staan: "De toeristenbelasting gaat alweer omhoog in 2025. Het blijkt dat Schagen een van de duurste gemeentes van Nederland wordt, ik verwacht dat wanneer de btw daar bovenop naar 21 procent gaat, boekingen serieus zullen uitblijven", zegt Ros.

Hij gaat verder: "Ik heb echt het idee dat het nieuwe kabinet onvoldoende rekening houdt met die concurrentiepositie. Ook het dorp krijgt daar last van, dat vooral is ingericht op toerisme." Uit het onderzoek van adviesbureau Ginder blijkt dat 8,8 procent van de supermarkten in de provincie kan bestaan door recreatie en toerisme. Dat is het hoogste aantal van alle provincies.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.