Ga naar Content

Oogst van West-Friese telers in gevaar, en niet alleen vanwege de regen

Door de aanhoudende regen zitten bloemkooltelers in West-Friesland al maanden met de handen in het haar. Nu is daar een nieuwe zorg bijgekomen: houtduiven vreten de bloemkoolvelden kaal. Hierdoor groeit de roep om afschot van de vogels. "Als er niets gedaan wordt, wordt het alleen maar erger."

Bloemkoolteler Roel Bakker op zijn perceel - Foto: NH Media/Sjoerd Hilarius

De houtduifdiscussie laait hoog op en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ‘incident’, leert een rondgang bij meerdere bloemkooltelers in de regio. Als we over de percelen van Roel Bakker in Wervershoof lopen, vliegen ze met honderden tegelijk weg. Ze hebben flink huisgehouden: de bladeren zien er geel en kaalgevreten uit.

"Het werk van de houtduif", stelt de teler. "Ze eten de bladeren op, waardoor de plant in de stress raakt en geel wordt." En dat komt de bloemkool niet ten goede, vertelt hij. "Het is belangrijk dat de bloemkool veel blad heeft, want anders groeit het niet. En wat niet groeit, kunnen we niet verkopen", vertelt hij bij NH Radio.

Hij slaakt een diepe zucht: "Het is een steeds groter wordend probleem. De schade die de duiven aanrichten neemt ieder jaar toe."

Ook bij Gerard van der Thiel uit Grootebroek is het dweilen met de kraan open. Hoewel hij een breed scala aan maatregelen als vogelverschrikkers, vlaggen en afdeknetten neemt, vreten de houtduiven in hoog tempo stukjes van zijn bloemkoolvelden kaal. "Ongeveer dertig procent is opgegeten door de duiven", rekent hij uit. "Er valt niet meer tegenop te boksen."

Tekst gaat verder onder de foto.

De bladeren worden kaalgevreten - Foto: NH Media/Sjoerd Hilarius

Het afschieten van de houtduif is vooralsnog in de provincie niet toegestaan na een uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde vorig jaar dat de afschot van de vogel niet goed was onderbouwd en stuurde de provincie terug naar de tekentafel. Momenteel werkt de provincie aan een nieuw faunabeleid, aldus LTO Noord. Wanneer dat is afgerond, is niet duidelijk. Tot die tijd mogen telers de duif alleen verjagen met knalkanonnen, vogelverschrikkers of vlaggen.

Een gemiste kans, zeggen beide telers. "Als er niets gebeurt wordt het alleen maar erger", stelt Van der Thiel. Hij krijgt bijval van Bakker: "Zonder actie ontstaat er een voedseltekort. Die kant gaan we echt op."

'Het is én-én'

Volgens LTO-bestuurder Trude Buysman heeft iedere teler er last van. Als telers toch schade ondervinden, en ze kunnen aantonen dat ze er alles aan gedaan hebben om die te voorkomen, kunnen zij een aanvraag indienen voor een vergoeding.

Alleen al vorig jaar heeft de houtduif in Noord-Holland voor ongeveer 1,5 miljoen euro aan schade veroorzaakt, blijkt uit de jaarcijfers van BIJ12, de organisatie die namens de provincies faunaschade taxeert en uitkeert. 

Ze begrijpt de zorgen en frustraties. "Het is én-én", zegt Buysman, ook verwijzend naar de aanhoudende natheid en alles wat daarbij komt kijken. "Het werk verloopt stroef en de oogst gaat ook nog eens verloren." Ze hoopt op actie vanuit de provincie om verdere schade te voorkomen. "Het is belangrijk dat schadebestrijding en populatiebeheer doorgaan, om de exponentiële groei van de houtduif te beheersen en zo het voortbestaan van onze boerenbedrijven en voedselvoorziening te waarborgen."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.